Hram Mahalakshmi, Kolhapur

Izvor: Wikipedija
Kip božice Lakšmi u hramu

Hram božice Mahalakshmi (hram AmbaBai) smješten je u gradu Kolhapuru, u indijskoj saveznoj državi Maharashtri te se nalazi na popisu svetih mjesta zvanih Shakti Peetha. Mnogi hinduisti, posebice šaktisti, vjeruju da se u ovom hramu otkriva ili pojavljuje Šakti, ženska energija svemira. Njezin oblik, štovan u ovom hramu, jest velika božica Lakšmi (Lakshmi, Laxmi), jedna od Tridevi te žena velikog boga Višnua. Lakšmi je često zvana Mahalakshmi — „velika Lakšmi”, a predstavlja duhovno i materijalno bogatstvo.

Hram je izvorno sagrađen u sedmom stoljeću.[1]

Mitologija[uredi | uredi kôd]

Prema mitu, na mjesto gdje je smješten hram u Kolhapuru palo je oko božice Sati, prve supruge boga Šive.[2] Sati je bila kći boga Dakshe, a nakon što se ubila, Šiva je nosio njezino tijelo cijelom Indijom, tugujući za njom. Sati je bila inkarnacija vrhovne božice Adi Parashakti,[3] koja je u šaktizmu štovana kao stvoriteljica svemira i vrhovno biće.

Izvori i bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Tate, Karen. 2005. Sacred Places of Goddess: 108 Destinations. CCC Publishing. str. 197
  2. Bansal, Sunita. 2008. Hindu Pilgrimage. Pustak Mahal. str. 181
  3. Valentino Križanić. Daksha, tast boga Shive. Inačica izvorne stranice arhivirana 15. veljače 2019. Pristupljeno 22. studenoga 2019.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)