Lakšmi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Raja Ravi Varma. Lakšmi.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Lakšmi

U hinduizmu, Lakšmi (sanskrt लक्ष्मी, Lakṣmī; engleski Lakshmi/Laxmi) velika je božica te supruga boga Višnua, kao i njegova shakti (stvarateljska moć). Lakšmi je božica obilja, ljepote i sreće,[1] zamišljena kao prelijepa žena koja daje blagoslov. Ona je vjerna božanska supruga, jedna od Tridevi (sveto trojstvo hinduističkih božica). Njezini su roditelji mudrac Bhrigu i njegova supruga, božica Khyati.

Lakšmi je prisutna i u džainizmu.[2] Poznata je i kao Šri (Sri, Shree, Sree) te kao Thirumagal, a posebno je štovana u šaktizmu, sekti čiji pripadnici smatraju žensku energiju uzvišenijom od muške. Višnu i Lakšmi predstavljaju savršeni par u hinduizmu.

Kult[uredi VE | uredi]

Budući da ju hinduisti smatraju vrlo važnim božanstvom, često ju nazivaju Mahalakšmi (Mahalakshmi, Mahalaxmi) — „velika Lakšmi”. U njezinu su čast sastavljene himne, od kojih se najpoznatija može naći u Rgvedi, a zove se Śrī Sūkta.

Pandani[uredi VE | uredi]

Lakšmin pandan u Indoneziji je Dewi Sri, a u Japanu Kisshōten, koja je u šintoizam ušla iz budizma. Budistički pandan Lakšmi jest Vasudhara.[3]

Poveznice[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori i bilješke[uredi VE | uredi]

  1. James G. Lochtefeld (2002). The Illustrated Encyclopedia of Hinduism: A-M, str. 385–386, The Rosen Publishing Group ISBN 978-0-8239-3179-8 "[Goddess] Lakshmi is associated with wealth, good fortune, and prosperity, and is considered the embodiment of all these things."
  2. Vidya Dehejia (2013). The Body Adorned: Sacred and Profane in Indian Art, Columbia University Press ISBN 978-0-231-51266-4. "The Vishnu-Lakshmi imagery on the Jain temple speaks of the close links between various Indian belief systems and the overall acceptance by each of the values adopted by the other."
    (2007) The Encyclopedia of World Religions, Infobase Publishing ISBN 978-1-4381-1038-7
  3. Miranda Shaw (2006), Buddhist Goddesses of India. Princeton University Press. ISBN 978-0691127583.