Hrazdan (rijeka)

Izvor: Wikipedija
Hrazdan
Hrazdan river - panoramio.jpg
Rijeka u Erevanu
Duljina 141 km
Prosječni istjek 17.9 m3/s
Površina porječja 2.560 km2
Izvor jezero Sevan, Armenija
Ušće rijeka Aras, Armenija
Pritoci desni:

lijevi:

Države Flag of Armenia.svg Armenija
Gradovi Erevan
Slijev Kaspijski
Ulijeva se u Aras
Kurabasinmap.png
Hrazdan na zemljovidu porječja Kure

Hrazdan (arm. Հրազդան գետ, azer. Zəngi Çayı) je jedna od glavnih i druga po veličini rijeka u Armeniji. Izvire na sjeverozapadnom dijelu jezera Sevan i teče južno kroz pokrajinu Kotajk i glavni grad Erevan. U araratskoj ravnici ulijeva se u rijeku Aras uz granicu s Turskom. Na Rijeci Hrazdan je izgrađeno niz hidroelektrana, što je dovelo do pada nivoa voda jezera. Rijeka je značajna za navodnjavanje usjeva, izvor je pitke vode te služi i za rekreaciju.[1] Dužina od izvora do ušće iznosi 141 km, a ukupna površina sliva iznosi 2.560 km². Prosječan pad iznosi 1,8 m/km, dok je prosječan protok na izlasku iz jezera 2 m³/s, a na ušću 17,9 m³/s.

U dolini rijeke se nalaze brojni gradovi i sela, najveći gradovi su Sevan, Hrazdan, Čarencavan, Bjni, Arzni, Erevan i Masis. U dolini rijeke živi oko 1.130.000 stanovnika.[2]

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. Armenija:Vodeni resursi. FAO Organizacija. Pristupljeno 18. studenoga 2015.
  2. Ekosistem bazena jezera Sevan u Armeniji. Internacionalni časopis o okolišu, kemiji, ekologiji, geologiji i geofizičkiom inženjerstvu. 2008. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. ožujka 2016. Pristupljeno 18. studenoga 2015.

Wikimedijski zajednički poslužitelj:

Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Hrazdan