Hrvatska (dnevni list, Dubrovnik, 1944.)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Hrvatska (dnevni list, Dubrovnik, 1944.). Za druga značenja pogledajte Hrvatska (razdvojba).
Hrvatska
Tip dnevne novine
Izdavač Ustaški nakladni zavod
Utemeljen 1944.
Jezik hrvatski
Prestao izlaziti 18. listopada 1944.
Sjedište Dubrovnik

Hrvatska je bila hrvatski dnevnik koji je izlazio u Dubrovniku. Prvi broj ovih novina izašao je 10. travnja 1944., a prestao je izlaziti 18. listopada iste godine. Ponedjeljkom nisu izlazile. Zadnji broj bio je 151. broj.

U impresumu je stajalo da je "politički i gospodarski dnevnik Dubrovnika". Uređivali su ga je Slavo Svoboda i Boris Berković.

Sadržaj novina umnogome je bio propagandne naravi radi podizanja morala. Bile su to razne političke izjave i uljepšana izvješća s bojišta u Europi, Africi i na Tihom Oceanu. Bilo je još nekih tema iz ratne svakodnevnice dubrovačkog kraja. Uređivačka se politika izmijenila nakon velikih promjena na bojištu, jer su suradnici dobro znali stvarno stanje. Nakon što su se Saveznici uspješno iskrcali u Normandiji i također uspješno obranili i proširili mostobran te naprjedovali prema Njemačkoj, sve više prostora zadobile su lakše neratne teme: iz povijesti dubrovačkog kraja, gospodarstvo, zdravlje, beletristički prilozi, nagradni natječaji i humoristične rubrike. Ipak, ne izostaju tekstovi u kojima se s euforijom uljepšano prikazuju i preuveličavaju uspjesi Osovinskih sila.[1] Priloge iz dubrovačke povijesti pisao je don Niko Gjivanović.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Katalog NSK
  1. a b Damir Račić: Lokalni tisak iz 1944. godineInačica izvorne stranice arhivirana 23. travnja 2017., Glas Grada, 19. lipnja 2015. (pristupljeno 23. travnja 2017.)