Prijeđi na sadržaj

Hrvatska elektroprivreda

Izvor: Wikipedija
HEP d.o.o.
Logo HEP grupe
Osnivač(i) Vlada RH
Pokriveno područje Hrvatska
Djelatnost(i) elektroprivreda
Divizije Elektroistra
Elektroprimorje Rijeka
Elektrodalmacija
Elektra Čakovec
Elektra Križ
Elektra Zadar
Elektra Šibenik
Elektra Varaždin
Elektrojug Dubrovnik
Elektra Sisak
Elektra Zagreb
Elektra Karlovac
Elektra Požega
Elektra Bjelovar
Elektra Virovitica
Elektra Zabok Elektrodalmacija Elektra Slavonski Brod
Elektrolika Gospić
Elektra Koprivnica
Elektroslavonija Osijek
Elektra Vinkovci
Slogan Više od struje
Web stranica www.hep.hr

Hrvatska elektroprivreda (skr. HEP) je hrvatska državna elektroenergetska tvrtka, koja se bavi proizvodnjom, prijenosom i distribucijom električne energije te opskrbom kupaca toplinom i distribucijom plina.

HEP grupa[uredi | uredi kôd]

Zgrada HEP-a u Vukovarskoj ulici, Zagreb

Hrvatska elektroprivreda organizirana je u obliku koncerna kao grupacija povezanih društava u HEP grupu. HEP grupa je prema godišnjem prihodu treća tvrtka u Hrvatskoj s 10,82 milijarde kuna u 2007. godini, a zapošljava 14.200 radnika.[nedostaje izvor] Vladajuće društvo (matica) HEP grupe je HEP d.d., koje obavlja funkciju korporativnog upravljanja i jamči uvjete za sigurnu i pouzdanu opskrbu kupaca električnom energijom. Unutar HEP grupe jasno su odvojena (upravljački, računovodstveno i pravno) društva koja obavljaju regulirane djelatnosti (prijenos i distribucija) od nereguliranih djelatnosti (proizvodnja i opskrba). Početkom srpnja 2013. provedene su statusne promjene HEP Operatora prijenosnog sustava (sada: Hrvatski operator prijenosnog sustava d.o.o., skraćeno HOPS d.o.o.) radi razdvajanja prema ITO modelu u skladu sa Zakonom o tržištu električne energije i odlukom Skupštine HEP-a d.d. o odabiru modela „neovisnog operatora prijenosa“

Proizvodnja[uredi | uredi kôd]

HEP grupa raspolaže s 4.000 MW instalirane snage za proizvodnju električne energije i 974 MW snage za proizvodnju topline. HEP upravlja i s 25 hidroelektrana i osam termoelektrana. HEP je suvlasnik i Nuklearne elektrane Krško u Sloveniji. Iz postojećih izvora (uz NE Krško i TE Plomin) u hrvatskom elektroenergetskom sustavu moguće je proizvesti približno 14,5 TWh električne energije, a za pokrivanje ukupne godišnje potrebe kupaca u Hrvatskoj iz uvoza se nabavlja daljnjih 2 TWh.

HEP Proizvodnja proizvodi električnu energiju u 25 hidroelektrana organiziranih u tri proizvodna područja (Sjever, Zapad, Jug), u samostalnom pogonu HE Dubrovnik, te u 4 termoelektrane, a u tri termoelektrane-toplane se u spojenim proizvodnim procesima proizvodi električna i toplinska energija.

Iz postojećih izvora HEP proizvodi 9.801 GWh električne energije te 2.255 GWh topline. U 2007. godini, hidroelektrane HEP Proizvodnje proizvele su 5.979 GWh, a termoelektrane 3.860 GWh. U TE Plomin 2 je proizvedeno 1.403 GWh.

Osim HEP Proizvodnje, električnu energiju u HEP grupi proizvodi TE Plomin d.o.o., društvo u suvlasništvu HEP-a d.d. i RWE Power, koje upravlja termoelektranom snage 210 MW. HEP d.d. je suvlasnik i Nuklearne elektrane Krško u Republici Sloveniji.

HEP Obnovljivi izvori energije d.o.o. bave se pripremom, izgradnjom i korištenjem obnovljivih izvora energije (vjetar, biomasa, Sunčeva energija, mali vodotoci, geotermalne vode i dr.).

Opskrba[uredi | uredi kôd]

Logo HEP-ova Operatora distribucijskog sustava

U Hrvatskoj ima više od 2,3 milijuna kupaca, odnosno mjernih mjesta za isporučenu električnu energiju. Za opskrbu tarifnih kupaca zadužen je HEP Operator distribucijskog sustava d.o.o., dok je u opskrbi povlaštenih kupaca, HEP Opskrba d.o.o. izložena konkurenciji ostalih elektroprivrednih subjekata na tržištu.

Ostale energetske djelatnosti[uredi | uredi kôd]

HEP Trgovina d.o.o. obavlja djelatnosti kupnje i prodaje električne energije, optimiranja rada elektrana te trgovinskog posredovanja na domaćem i inozemnom tržištu.

HEP-Toplinarstvo d.o.o. bavi se proizvodnjom, distribucijom i opskrbom toplinskom energijom, a djeluje na području gradova Zagreba, Osijeka i Siska te dijela Zagrebačke županije.

HEP-Plin d.o.o. prirodnim plinom opskrbljuje kupce na području Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije.

HEP-ESCO d.o.o. tvrtka je za pružanje usluga u energetici koja razvija, izvodi i financira tržišno utemeljene projekte energetske učinkovitosti. Ostale djelatnosti

APO d.o.o. usluge zaštite okoliša konzultantska je i inženjering tvrtka specijalizirana za poslove zaštite okoliša, a osobito za poslove s opasnim i radioaktivnim otpadom te radioaktivnim materijalom.

HEP Nastavno-obrazovni centar, Velika, obrazovna je ustanova koja, uz stručno osposobljavanje i usavršavanje za rad pod naponom, provodi programe srednjoškolskog obrazovanja odraslih te organizira stručna savjetovanja, seminare i tečajeve.

Društvo HEP Odmor i rekreacija d.o.o. za pružanje turističke i ugostiteljske usluge te organiziranje športsku rekreaciju za radnike HEP grupe.

Spomen[uredi | uredi kôd]

Dan Hrvatske elektroprivrede obilježava se 28. kolovoza, u spomen na taj dan 1895. godine, kada je u pogon puštena Hidroelektrana Krka te je proradio prvi cjeloviti elektroprivredni sustav na tlu Hrvatske.[1]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]