Hrvatski arhiv weba

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hrvatski arhiv weba (HAW)
Hrvatski arhiv weba zastitni znak.jpg
URL haw.nsk.hr
Vrsta Zbirka mrežnih publikacija
Vlasnik Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
Kreirao Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
Objavljeno 2004.

Hrvatski arhiv weba (HAW) Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu zbirka je sadržaja preuzetih s weba. Njegova je svrha preuzimanje i trajno čuvanje publikacija s interneta kao dijela hrvatske kulturne baštine.

Povijest[uredi VE | uredi]

Katalogizacija mrežnih publikacija[uredi VE | uredi]

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 1998. godine započinje s katalogizacijom mrežnih publikacija koje se nisu arhivirale, i moglo im se pristupiti jedino na njihovoj izvornoj web adresi. Mnogi sadržaji vrijedni čuvanja zbog toga su bili nepovratno izgubljeni.

Digitalni arhiv mrežnih publikacija (DAMP)[uredi VE | uredi]

U suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom NSK od 2004. godine počinje izgrađivati Digitalni arhiv mrežnih publikacija (DAMP) i pokreće projekt uspostave sustava za preuzimanje i arhiviranje obveznog primjerka mrežnih publikacija [1] s ciljem trajnog čuvanja i osiguravanja pristupa građi i za buduće generacije. Sustav je izgrađen na konceptu selektivnog pobiranja javno dostupnih sadržaja.

Hrvatski arhiv weba (HAW)[uredi VE | uredi]

Naziv je 2010. godine promijenjen u Hrvatski arhiv weba (HAW), koji točnije opisuje namjenu i svrhu arhiviranja sadržaja s weba i u skladu je s nazivima sličnih arhiva drugih nacionalnih knjižnica.

Sadržaj i korištenje[uredi VE | uredi]

Publikacije koje se za arhiviranje odabiru prema zadanim kriterijima [2] Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljaju dio hrvatske nacionalne baštine i upotpunjuju nacionalnu zbirku sadržajima vrijednim u znanstvenom i kulturološkom smislu. S naročitom se pažnjom prikupljaju sadržaji koji postoje samo na webu i dokumentiraju aktualni društveni trenutak, društvene trendove, popularna zbivanja, važne sportske, političke, kulturne i druge događaje.

Od 2011. godine Hrvatski arhiv weba jednom godišnje pobire (harvestira) sve javno dostupne sadržaje na nacionalnoj internetskoj domeni .hr. Također, povremeno se provode tematska pobiranja sadržaja o aktualnim temama ili događajima od nacionalnog značaja.

Arhivirane publikacije dostupne su putem kataloga NSK i na stranici samoga arhiva, a nakladnici i autori mrežnih publikacija mogu obavijestiti knjižnicu o izlaženju svoje publikacije. Arhivirani sadržaji mogu se pretraživati preko naslova, URL-a, ključnih riječi i predmetnih područja.

Izvori[uredi VE | uredi]

Bilješke i literatura

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Mrežna mjesta