Hrvatski komitet

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Hrvatski komitet je bila hrvatska iseljenička organizacija, osnovana 1919. godine u Austriji, koja se protivila nastanku i opstojnosti Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Hrvatski komitet je osnovan u Grazu od strane iseljenih Hrvata od kojih su mnogi bili bivši vojnici i generali Austro-Ugarske vojske, te članovi Stranke prava.[1] Neki od znamenitijih članova komiteta su bili; Stjepan Sarkotić, Stjepan Duić, Ivo Frank i drugi. Ivo Frank je od svibnja 1919. sudjelovao u radu "Hrvatskog komiteta" kao njegov predsjednik, te je na toj poziciji ostao sve do 1929. godine. Prema zapisima Frankove supruge Aglaje konačni cilj komieta je bio stvaranje samostalne Hrvatske, samostalne Crne Gore i priključenje Vojvodine Mađarskoj. 1921. godine režim Kraljevine SHS je uhitio 14 pravaša, među inima Antu Pavelića, Ivu Pilara i Milana Šufflaya. Svi su bili optuženi i izveden pred sud zbog navodnih veza s Hrvatskim komitetom. Optuženici su osuđeni na razne oštre kazne od nekoliko mjeseci do dvanaest godina robije.[2] Ivo Frank je u početku računao na talijansku potporu Hrvatskom komitetu u borbi - otporu protiv Srba. Kraljevina Italija je otvoreno nastupila prema Hrvatskom komitetu, ali se nije upuštala u davanje veće pomoći. Neuspjesi su izazvali sukobe u Hrvatskom komitetu, koji su završili i njegovim slomom. Razmjena kritika o načinu vođenja taktike potpuno je posvađala vodeće osobe. Frank je ušao u spor sa Duićem, a koji je završio i oružanim sukobom.[3]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Ivica Miškulin, »Župnik Juraj Tomac i vlasti Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1919.-1923.«, Croatica Christiana Periodica, vol. 29 br. 55, Zagreb, lipanj 2005., str. 190., ISSN 0350-7823 (Hrčak)
  2. Bosiljka Janjatović. Dr. Ivo Pilar pred Sudbenim stolom u Zagrebu 1921. godine. Croatian scientific bibliography, preuzeto 19. siječnja 2014.
  3. Stjepan Matković, »Prilozi za politički životopis Ive Franka i evoluciju pravaštva«, Časopis za suvremenu povijest (Hrvatski institut za povijest), sv. 40 br. 3, Zagreb, kolovoz / rujan 2008., str. 1067. – 1085., ISSN 1848-9079 (Hrčak)