Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hrvatsko društvo za medicinsku
biokemiju i laboratorijsku medicinu
Osnutak 1953.
Sjedište Boškovićeva 18, Zagreb, Hrvatska
Članstvo 750
Područje rada neprofitno strukovno udruženje
medicinskih biokemičara u RH
Predsjednica Daria Pašalić
Web adresa www.hdmblm.hr/hr/
Kontakt +385 (0)1 48 28 133
hdmblm@hdmblm.hr

Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM) je nacionalno, samostalno, dragovoljno i neprofitno strukovno udruženje medicinskih biokemičara osnovano s ciljem razvijanja i unaprjeđenja stručnog i znanstvenog rada medicinsko-biokemijske djelatnosti u Republici Hrvatskoj.

Područja djelovanja HDMBLM su promocija medicinsko-biokemijske djelatnosti, provođenje vanjske procjene kvalitete u svim medicinsko biokemijskim laboratorijima u Republici Hrvatskoj, izdavanje znanstvenog časopisa "Biochemia Medica". Članovi društva su magistri medicinske biokemije, specijalisti medicinske biokemije, specijalisti medicinske biokemije i laboratorijske medicine, specijalisti analitičke toksikologije i druge srodne struke.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju (HDMB) osnovano je 1953. godine. Do 1988. godine HDMB je bilo dio Hrvatskog farmaceutskog društva, a nakon toga postalo je samostalno udruženje. 2012. godine društvo mijenja naziv u "Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu" (HDMBLM) u skladu s aktualnim kretanjima u struci i preporukama europskih i svjetskih strukovnih udruženja. Danas obuhvaća preko 750 članova koje čine diplomirani inženjeri / magistri medicinske biokemije, specijalisti, magistri ili doktori znanosti, docenti i profesori uključeni u zdravstveni sustav, istraživanje, obrazovanje ili trgovinu.

Ciljevi[uredi | uredi kôd]

HDMBLM sustavno radi na razvoju struke i znanosti iz područja medicinske biokemije i laboratorijske medicine kroz dragovoljni rad svih članova. HDMBLM predstavlja nacionalne interese struke, upoznaje domaću i međunarodnu stručnu javnost sa zbivanjima u struci, pruža pomoć članovima HDMBLM u ostvarivanju stručne i znanstvene izvrsnosti te potiče članove na ostvarivanje izvrsnosti, održavanje i podizanje kvalitete rada medicinsko-biokemijskih laboratorija na području Republike Hrvatske.

Aktivnosti društva[uredi | uredi kôd]

Redovne aktivnosti[uredi | uredi kôd]

Redovne aktivnosti HDMBLM uključuju organizaciju i održavanje radnih, znanstvenih i stručnih susreta svojih članova, e-seminare, godišnje simpozije, te svake 3 godine nacionalni kongres s međunarodnim sudjelovanjem. HDMBLM surađuje na promociji i razvijanju svih oblika nastave na području medicinske biokemije i laboratorijske medicine kako na Farmaceutsko biokemijskom fakultetu tako i na drugim zdravstvenim, fakultetima, školama i učilištima zdravstvenog usmjerenja.

Biochemia Medica[uredi | uredi kôd]

HDMBLM izdaje znanstveni časopis "Biochemia Medica" na engleskom jeziku tri puta godišnje, koji se indeksira u renomiranim citatnim bazama poput Medline, Pubmed Central (PMC), Science Citation Index Expanded™ (SCIE, Thomson Reuters), Journal Citation Reports/Science Edition (JCR, Thomson Reuters), EMBASE/Excerpta Medica, Scopus, CAS (Chemical Abstracts Service), EBSCO/Academic Search Complete, DOAJ (Directory of Open Access Journals).

CROQALM - nacionalni program vanjske kontrole kvalitete u laboratorijskoj medicini[uredi | uredi kôd]

Jedna od bitnih zadaća koju HDMBLM redovito provodi od 1970. godine je vanjska procjena kvalitete rada svih medicinsko biokemijskih laboratorija u Republici Hrvatskoj. Programi vanjske procjene se osuvremenjuju i kontinuirano proširuju prema potrebama struke, a u skladu s europskim organizacijama za procjenu kvalitete rada (EQAL). Rezultati procjene temelj su ocjene medicinskih laboratorija koje provodi Hrvatska komora medicinskih biokemičara. Ovim putem HDMBLM pruža sustavnu, stručnu, savjetodavnu i edukacijsku pomoć medicinsko-biokemijskim laboratorijima i ostalim laboratorijima u području laboratorijske medicine u usklađivanju rezultata laboratorijskih pretraga i vrednovanju kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini.

Međunarodna članstva =[uredi | uredi kôd]

HDMBLM surađuje sa stručnim i znanstvenim društvima za medicinsku biokemiju u drugim zemljama pa je tako punopravni član Međunarodnog udruženja za kliničku kemiju (IFCC) od 1972. godine kao član Jugoslavenskog društva medicinskih biokemičara, a od 1992. godine kao samostalno društvo. 1993. godine HDMBLM je postalo član Foruma europskih društava kliničke kemije (FESCC), danas Europskog udruženja za kliničku kemiju i laboratorijsku medicinu (EFLM).