Hrvatsko kulturno umjetničko društvo "Knezi Stipan Šimeta"

Izvor: Wikipedija

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo "Knezi Stipan Šimeta" utemeljeno je 2000. godine kao udruga koja se bavi proučavanjem kulturne tradicije bunjevačkih Hrvata u mjestu Lemešu.

Društvo[uredi | uredi kôd]

Adresa društva je Vladimira Nazora 1, Lemeš. Društvo je nazvano je po istaknutom Lemešanu, Kneziju Stipanu Šimetu, profesoru književnosti. Počelo je s radom 2004. a registrirano je travnja 2005. Na čelu društva je Marina Šain. U društvu djeluje Tamburaška sekcija koju vodi gospodin Petar Antal. Bend je nekoliko puta nastupio na matičnoj sceni ali i na gostovanjima u zemlji (Bereg, «Mikini dani», Đurđin «Dužijanca», Kaloča (Madjarska) te desetodnevna škola tamburice orgnizovana u Budimpešti. Likovnu sekciju vodi gospodin Miško Vidaković. Sekcija je ostvarila izložbu slika radjenih u tehnici slame, scenografska rješenja za priredbe i programe društva. Etnološku sekciju vodi Antonija Čota. Bavi se istraživanjem i očuvanjem etnološkog blaga vezanog za prošlost mjesta i njegovih žitelja. Pokrenula je akciju oko proslave 250. godišnjice crkve u mestu. Sekciju za očuvanje narodnih običaja i odijevanja vodi Giza Ivanković. Ostvarila je dvije revije narodne nošnje Bunjevki i Bunjevaca Lemeša u sklopu drugih manifestacija. Dizajnersku i računarsku radionicu vodi Ivan Horvat. Radionica izrađuje tiskane publikacije, idejna rješenja plakata, programskih knjižica, pozivnica i sl. Mate Šain vodi marketinško propagandnu djelatnost. Žensku alternativu vode Tanja Jurišić, Marija Knezi i Roza Knezi. Manda Vidaković organizira i vodi humanitarne aktivnosti.

Vlada Republike Hrvatske sufinancirala je projekt HKUD Knezi Stipan Šimeta tiskanja monografije o naselju.[1][2]

HKUD Knezi Stipan Šimeta bilo je prezentirano na internet stranici Lemeša.[3]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Društvo je pravni sljedbenik "Lemeške kasine" udruge bunjevačkih Hrvata koja je utemeljena 1874. godine.

"Kasina" je riznica njegovanja i razvitka nacionalne svijesti i kolijevka očuvanja nacionalnog identiteta, a utemeljena je nakon što se kod Bunjevaca javilo zanimanje za njihov položaj, težnja za nacionalnom organiziranosti i emancipacijom, ali ona je bila i mjesto društvenog okupljanja i života.

Ovakva okupljanja bunjevačkih Hrvata nisu godila vlastima, pa ni mnogim sumještanima. Netko od sumještana, koji je želio i uspio ostati anoniman, žestoko je u mađarskim novinama «Bácskai híradó» napao djelovanje.

Lemešani su odabrali SvijećnicuMarin dan (2. veljače) za proslavu svoje godišnjice. Godišnjicu djelovanja obilježili su Velikim prelom, Marin balom, koji je prvi puta u Lemešu održan 1875. godine.

Kasina je odlukom komunističkih vlasti zabranjena 1946. njena nepokretna imovina nacionalizirana, a bogata knjižnici postala je temelj novoutemeljene knjižnice u mjestu.

Udruga "Knezi Stipan Šimeta" bila je od osnutka pod velikim pritiskom osporavanja hrvatstva Bunjevcima da bi ubrzo nekolicina ljudi iz rukovodstva napustilo udrugu i osnovalo drugu pod nazivom "Kulturno umetničko društvo Lemeš" (2005.) koja je godine 2008. promijenila naziv u Hrvatsko-bunjevačko kulturno umjetničko društvo "Lemeš".

Izvor[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatska riječ[neaktivna poveznica] Dodatak, 8. kolovoza 2003. (pristupljeno 5. srpnja 2017.)
  2. Vlada Republike Hrvatske[neaktivna poveznica]
  3. Hrvatska riječ[neaktivna poveznica] Miroljub Kovačić: Malobrojnost i vladavina neprofesionalnosti; korištenje suvremenih elektroničkih oblika komunikacije, zatim internet oblika u vlastitoj samoprezentaciji i uopće uporaba elektroničke tehnologije u radu hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini , 18. travnja 2003.(pristupljeno 5. srpnja 2017.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]