Hugo Meixner von Zweienstamm

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Hugo Meixner)
Hugo Meixner von Zweienstamm
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 1. veljače 1858.
Mjesto rođenja Lobzów, Austrijsko Carstvo
Datum smrti 4. srpnja 1951.
Mjesto smrti Beč, Austrija
Supruga Auguste Kubin
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1878.1915.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Galicijska bitka
Vojska Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao X. korpus

Hugo Meixner von Zweienstamm (Lobzów, 1. veljače 1858.Beč, 4. srpnja 1951.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je X. korpusom na Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Hugo Meixner je rođen 1. veljače 1858. u Lobzówu kraj Krakowa. Sin je potpukovnika Eduarda Meixnera. Istog dana rođen je i Hugov brat blizanac Otto koji je također odabrao vojni poziv. Nakon završetka vojne škole u St. Pöltenu, te Terezijanske vojne akademije, s činom poručnika služi u 55. pješačkoj pukovniji. Potom pohađa Vojnu akademiju u Beču, te u svibnju 1883. dobiva promaknuće u čin natporučnika. Nakon toga je raspoređen na službu u stožer 4. pješačke brigade gdje služi do svibnja 1886. kada je unaprijeđen u čin satnika, te premješten na službu u stožer I. korpusa smještenog u Krakowu. Od studenog 1890. služi u 100. pješačkoj pukovniji, da bi dvije godine poslije, u studenom 1892., bio imenovan načelnikom stožera 19. pješačke divizije koji se nalazio u Plzeňu. Istodobno s navedenim imenovanjem promaknut je u čin bojnika. Krajem 1894. premješten je u ministarstvo rata u Beču, te je ubrzo u svibnju 1895. unaprijeđen u potpukovnika. U ministarstvu rata u listopadu 1896. postaje načelnikom 10. odjela, te dvije godine poslije, u listopadu 1898., prima pohvalu samog ministra. U međuvremenu je, u svibnju 1898., promaknut u čin pukovnika.

U listopadu 1898. premješten je na službu u 28. pješačku pukovniju u kojoj u prosincu 1899. postaje zapovjednikom. Početkom studenog 1902. ponovno je raspoređen u ministarstvo rata gdje postaje načelnikom 2. odjela. U studenom 1904. unaprijeđen je u čin general bojnika, da bi mu u kolovozu 1908. zajedno s njegovim bratom Ottom, bila dodijeljena plemićka titula, te naslov "von Zweienstamm". U listopadu te iste godine preuzima zapovjedništvo nad 27. pješačkom divizijom, dok je svega mjesec dana kasnije, u studenom, promaknut u čin podmaršala. U veljači 1911. postaje zapovjednikom 2. pješačke divizije, dok u studenom 1913. prima promaknuće u čin generala pješaštva. U siječnju 1914. imenovan je zapovjednikom X. korpusa na čijem čelu dočekuje i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata X. korpus se nalazio u sastavu 1. armije kojom je na Istočnom bojištu zapovijedao Viktor Dankl. Zapovijedajući navedenim korpusom sudjeluje u Galicijskoj bitci za što je i odlikovan. U siječnju 1915. zbog bolesti je morao privremeno napustiti zapovjedništvo nad X.korpusom, te ga je na tom mjestu zamijenio Josef Krautwald. Na mjesto zapovjednika X. korpusa vratio se nakon oporavka u ožujku 1915., ali je ubrzo u travnju umirovljen.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon umirovljenja Meixner je živio u Beču. U Beču je i preminuo 4. srpnja 1951. u 93. godini života. Od studenog 1889. je bio oženjen s Auguste Kubin. Inače, istog dana i njegov brat blizanac Otto oženio je Augustinu sestru Margaret.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Hugo Meixner von Zweienstamm na stranici Austro-Hungarian-Army.co.uk
(eng.) Hugo Meixner von Zweienstamm na stranici Oocities.org