iSCSI

Izvor: Wikipedija

iSCSI (internet Small Computer System Interface) je standard za korištenje SCSI protokola na TCP/IP mrežama. U okviru SCSI-3 specifikacije iSCSI je protokol na transportnom sloju, pa je time alternativa protokolima kao što su Fibre Channel ili paralelno SCSI sučelje.

Primjenom iSCSI protokola omogućuje se izgradnja jeftinijih mreža za spremišta podataka (Storage Area Network) jer se koristi uobičajena infrastruktura gigabitnog Etherneta.

U biti, iSCSI dopušta dvama računalima u komunikaciji da pregovaraju i zatim razmjenjuju SCSI naredbe koristeći Internet Protokol (IP) odnosno TCP/IP mreže. Čineći to, iSCSI koristi SCSI protokol (za diskove), kao standard za pohranu visokih performansi i emulira ga preko širokog raspona mreža, stvarajući SAN sustav. Za razliku od nekih SAN protokola, iSCSI ne zahtijeva namjensko kabliranje i može se u potpunosti izvoditi preko postojeće IP mrežne infrastrukture.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]


Desktop computer clipart - Yellow theme.svg Nedovršeni članak ISCSI koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.