Igman

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Igman
Igman.jpg
Olimpijska planina Igman
Visina 1647 m
Država / pokrajina BiH
Dio gorja Dinaridi
Najbliži gradovi Sarajevo, Hadžići, Ilidža

Igman je planina u središnjoj Bosni i Hercegovini. Nalazi se jugozapadno od Sarajeva, okružujući planinu Bjelašnicu i dio grada, Ilidžu. Prostire se u općinama Hadžićima i Ilidži. Najviša točka Igmana je visoka 1647 metara,[1][2] čineći je najmanjom od sarajevskih planina.

Igman je popularno odredište za planinarenje i skijanje. Tijekom 14. zimskih Olimpijskih igara, bila je glavna planina korištena za olimpijske događaje, uz Jahorinu, Trebević i Bjelašnicu. Još uvijek dosta predmeta na Igmanu datira iz tog vremena, ali većina se suočila sa posljedicama rata iz 1990-ih. Postoje planovi za novu žičaru između Igmana i dijela Ilidže, Hrasnice. Danas je Igman jedna od vodećih turističkih atrakcija Sarajeva.

Igman je područje najniže zabilježene temperature u regiji, −43°C. Kada je vrijeme pogodno, s Igmana pruža se pogled sve do Crne Gore i Jadranskog mora.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine Planine i planinskih vrhovi viši od 1500 metara nadmorske visine (pristupljeno 23. studenoga 2018.)
  2. Federalni zavod za statistiku Planine i planinskih vrhovi viši od 1500 metara nadmorske visine (pristupljeno 23. studenoga 2018.)