Inariyamski mač

Izvor: Wikipedija
Mač iz Inariyame

Inariyamski mač je željezni mač iz Inariyame iskopan na inariyamskom kofunu 1968. godine. Inariyamski mač iz grobne gomile (kanji: 稲荷山古墳出土鉄剣, hiragana: いなりやまこふんしゅつどてっけん, romaji: Inariyama kofun shutsudo tekken) ili "zlatom ugravirani željezni mač" (金錯銘鉄剣 kinsakumei tekken[1]) iskopan je iz megalitske grobne humke u prefekturi Saitami. Kad je otkriven, opisan je kao otkriće stoljeća za studiranje drevne japanske povijesti. Designiran je kao nacionalno blago Japana (国宝, kokuhō) .

Tekst na maču iz Inariyame je mogući najstariji primjerak man'yōgane. 1978. godine je analizom X-zrakama otkriven u zlatu utisnuti napis od barem 115 kineskih znakova i ovog teksta, napisanog na kineskom, uključujući japanska osobna imena koja su vjerojatno napisana fonetski. Za mač se mislilo da je napravljen godine 辛亥年 (471. po Kristu prema opće prihvaćenoj teoriji).[2] Postoji mogućnost da je napis na Inariyamskom maču možda napisan na inačici kineskog jezika rabljenog u kraljevstvu s Korejskog poluotoka Baekjeu.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Google Arts and Culture The Story of the Inariyama Sword, Museum of the Sakitama Ancient Burial Mounds"
  2. Seeley, Christopher. A History of Writing in Japan. University of Hawaii: 2000. 19-23.
  3. Sacred texts and buried treasures: issues in the historical archaeology of ancient Japan by William Wayne Farris P102 [1] "Pismo nekolicine drugih napisa također odaje korejski utjecaj... Istraživači su otkrili najduži napis do danas, 115 znakova ugraviranih na Inariyamski mači, u Saitami u Kantōu, naizgled daleko od kojih korejskih iseljenika. Stil koji je autor izabrao za napis, kakobilo, bio je vrlo popularan u Paekcheu."