Mač

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Švicarski dugi mač iz 15. ili 16. stoljeća

Mač je hladno oružje za napad sječenjem ili bodenjem. Sastoji se od zašiljene jednosjekle ili dvosjekle oštrice usađene u držak i zaštićene metalnom navlakom.

Na početku su se mačevi izrađivali od bronce, a kasnije od željeza i čelika. Srednjovjekovni mač se razvija od prošlih mačeva (latenskih). Feudalni vitezovi koristili su mačeve koje su se držali s obje ruke radi preference njemačke škole mačevanja koja je bila zastupljena među prvima u Europi. U srednjem vijeku su se najbolji mačevi izrađivali u Toledu i Damasku. Danas je u popularnoj kulturi često prisutna i japanska katana.

S razvojem vatrenog oružja mač je poprimio uglavnom simboličko značenje te se u današnjim vojskama koristi kao dekoracija. Prilikom vojne predaje se mač predaje neprijatelju, a prilikom degradacije se časniku mač uzima i lomi.

Mačem se danas najviše služe sportaši koji se bave mačevanjem, koje u užem smislu predstavlja naziv za sportsku disciplinu dvoje natjecatelja naoružanih sportskim mačem ili sabljom; ili akt sparinga u Povijesnim Europskim Borilačkim Vještinama u kojima mačevanje poprima značenje same borbe s ili bez oružja.

Galerija[uredi | uredi kôd]

centar

Keltski mač
iz 1. stoljeća prije Krista

centar

"Joyeuse" - mač franačkog
kralja Karla Velikog
(vladao 768 - 814)

centar

Ceremonijalni mač
dubrovačkog kneza
iz 1466. godine