Veliki indijski nosorog

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Indijski nosorog)
Veliki indijski nosorog
Indijski nosorog
Status zaštite

Status zaštite: Osjetljivi
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Mammalia
Red:Perissodactyla
Porodica:Rhinocerotidae
Rod:Rhinoceros
Vrsta:R. unicornis
Dvojno ime
Rhinoceros unicornis
Linne, 1758.
Rasprostranjenost

Nekadašnja (rozo) i sadašnja (crvene točke) rasprostranjenost indijskog nosoroga
Baze podataka

Veliki indijski nosorog (lat. Rhinoceros unicornis) najveća je od tri azijske vrste nosoroga te drugi najveći azijski sisavac, nakon azijskog slona.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Veliki indijski nosorog nekoć je nastavao cijeli sjeverni dio indijskog potkontinenta, od Pakistana na zapadu, do Burme na istoku. No danas je stjeran tek u nekoliko džepova u južnom Nepalu, sjevernom Bengalu, dolini Brahmaputre i u butanskom NP Manasu.

Opis životinje[uredi | uredi kôd]

Mužjaci velikog indijskog nosoroga dugi su 370-380 cm, visoki 170-185 cm, a teže 2000-2130 kg. Ženke su nešto manje - duljina njihova tijela iznosi 310-340 cm, visina 150-170 cm, a masa im iznosi otprilike 1600 kg. Neke jedinke mogu težiti i do 4000 kilograma.

Indijski nosorog ima samo jedan rog dužine oko 25 cm, sačinjen od keratina.

Tijelo ovog nosoroga prekriveno je debelom sivkasto-smeđom kožom, koja zbog dubokih kožnih nabora izgleda poput oklopa.

Stanište i način života[uredi | uredi kôd]

Veliki indijski nosorog većinom je samačka životinja iako su ponekad viđeni i u skupinama za vrijeme kupanja u rijekama.

Veoma su teritorijalne životinje, posebice za vrijeme parenja. Teritoriji mužjaka su površine oko 2-8 km², a označavaju ih urinom. Prijelaz preko tuđeg teritorija može rezultirati sukobom.

Indijski nosorog nema prirodnih neprijatelja, osim tigrova koji znaju napadati nezaštićenu mladunčad.

Mogu trčati brzinom do 55 km/h, dobri su plivači te imaju dobar sluh i njuh, ali loš vid.

Indijski nosorozi su vegetarijanci. Hrane se travama, plodovima, grančicama, ali i algama. Hrane se većinom u sumrak i jutro.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Trudnoća ženki indijskog nosoroga traje 16 mjeseci, a mlado ostaje s majkom do najviše tri godine. Razmak između dvije trudnoće traje otprilike 34-51 mjeseca. Ženke su spolno zrele s 4 godine, ali rijetko kad dolazi do parenja prije navršavanja šeste godine života.

Mužjaci su spolno zreli s pet, ali najčešće se pare tek s 15 godina, kad postanu dovoljno veliki i snažni za privlačenje ženki. Životni vijek indijskog nosoroga je oko 40 godina.

Ugroženost[uredi | uredi kôd]

Indijski je nosorog osjetljiva vrsta s 2575 jedinki u divljini; 378 u Nepalu, 2200 na prostoru Indije i 19 u Butanu. Zbog oštrih mjera zaštite, brojnost ove vrste nosoroga se povećava. Uspjeh programa zaštite još je uočljiviji uzmemo li u obzir da je 1900. godine u divljini preživljavalo jedva 200 jedinki.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]