Brahmaputra

Izvor: Wikipedija
Brahmaputra
Brahmaputra River Homeward bound.jpg
Brahmaputra u Ganhatiju
Duljina 2900 km
Nadm. visina izvora 4800 m
Prosječni istjek 30 000 - 48 160 m3/s
Površina porječja 670 000 km2
Izvor 31°3'46'N, 81°19'57'E
ledenjak Jima Yangzong, kraj planine Kailas, Tibet, Kina
Ušće 23°48'0'N, 89 46'0'E
deltaGangesa
Bengalski zaljev
Bangladeš (Delta)
Države Flag of the People's Republic of China.svg NR Kina
Flag of India.svg Indija
Flag of Bangladesh.svg Bangladeš
Gradovi Ganhati, Xigaze, Gonggar
Slijev Indijskooceanski
Ulijeva se u Bengalski zaljev
Plovna od − do Dibrugarh - ušće
Ganges-Brahmaputra-Meghna basins.jpg
Zemljovid slijeva Gangesa i Brahmaputre

Brahmaputra (san. sin Brahme, također Tsangpo-Brahmaputra) je rijeka u Aziji. Izvire u Tibetu u Kini, dubokim nepristupačnim kanjonima prelazi Himalaju, u nižem toku prolazi kroz Indiju, te u Bangladešu utječe u Indijski ocean. S dužinom od 2900 km, 10. je najduža rijeka u Aziji i 28. na svijetu.

Opis[uredi | uredi kôd]

Rijeka Brahmaputra izvire u jugozapadnom djelu Tibetskog visočja iz ledenjaka Jima Yangzong,[1] na 4800 m nadmorske visine. Kao Tsang-po, značajna za lokalni promet čamcima, teče južnim Tibetom. Pod imenom Dihang probija uskom, duboko usječenom dolinom, koja se smatra nadubljim kanjonom na svijetu,[2] istočne ogranke Himalaje i prelazi u nizinsko područje indijske države Arunachal Pradesh gdje teče nizinom Assam. Od pritoka Dibang naziva se svojim najpoznatijim imenom, Brahmaputra. Spaja se s Gangesom i najvećom deltom na svijetu (riječni sustav Surma-Meghna, poznat po tigrovima, krokodilima i šumama mangrove) ulijeva u Bengalski zaljev.

Brahmaputra Kao Yarlong Tsangpo u Tibetu.

U srednjem dijelu toka kod luke Ganhati Brahmaputra je široka više od 1500 m i duboka oko 24 m. Vodostaj je najviši ljeti. Za manje brodove plovna je većinom toka do pristaništa Dibrugarh, 1290 km uzvodno od ušća. Ima veliki hidroenergetski potencijal. Djelomično kanaliziranje u donjem toku služi uglavnom za navodnjavanje, ali ostaje vrlo sklona katastrofalnim poplavama prilikom otapanja himalajskog snijega u proljeće. Jedna od rijetkih rijeka na svijetu koju karakterizira plimni val. Važan je prometni pravac.

Povijest i simbolika[uredi | uredi kôd]

Dok većina indijskih i bangladeških rijeka nosi ženska imena, Brahmaputra je nazvana rijetkim muškim imenom, koje u prevodu znači "sin Brahme. Gornji tok bio je dugo nepoznat, te je istražen tek godina 1884. – 86. Brahmaputra posjeduje religiozno značenje za Hinduse. Izvire kraj svete planine Kailas u Tibetu. Više lokaliteta duž toka rijeke posjeduje mitološko značenje, od kojih hram Koppa na jezeru Mansarovar kao jedan od najposjećenijih[3]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Brahmaputra