Brahmaputra

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Brahmaputra
Homeward bound.jpg
Brahmaputra u Ganhatiju
Duljina 2900 km
Nadm. visina izvora 4800 m
Prosječni istjek 30 000 - 48 160 m3/s
Površina porječja 670 000 km2
Izvor 31°3'46'N, 81°19'57'E
ledenjak Jima Yangzong, kraj planine Kailas, Tibet, Kina
Ušće 23°48'0'N, 89 46'0'E
deltaGangesa
Bengalski zaljev
Bangladeš (Delta)
Države Flag of the People's Republic of China.svg Kina
Flag of India.svg Indija
Flag of Bangladesh.svg Bangladeš
Gradovi Ganhati, Xigaze, Gonggar
Slijev Indijskooceanski
Ulijeva se u Bengalski zaljev
Plovna od − do Dibrugarh - ušće
Ganges-Brahmaputra-Meghna basins.jpg
Zemljovid slijeva Gangesa i Brahmaputre

Brahmaputra (san. sin Brahme, također Tsangpo-Brahmaputra) je rijeka u Aziji. Izvire u Tibetu u Kini, dubokim nepristupačnim kanjonima prelazi Himalaju, u nižem toku prolazi kroz Indiju, te u Bangladešu utječe u Indijski ocean. S dužinom od 2900 km, 10. je najduža rijeka u Aziji i 28. na svijetu.

Opis[uredi VE | uredi]

Rijeka Brahmaputra izvire u jugozapadnom djelu Tibetskog visočja iz ledenjaka Jima Yangzong[1], na 4800 m nadmorske visine. Kao Tsang-po, značajna za lokalni promet čamcima, teče južnim Tibetom. Pod imenom Dihang probija uskom, duboko usječenom dolinom, koja se smatra nadubljim kanjonom na svijetu[2], istočne ogranke Himalaje i prelazi u nizinsko područje indijske države Arunachal Pradesh gdje teče nizinom Assam. Od pritoka Dibang naziva se svojim najpoznatijim imenom, Brahmaputra. Spaja se s Gangesom i najvećom deltom na svijetu (riječni sustav Surma-Meghna, poznat po tigrovima, krokodilima i šumama mangrove) ulijeva u Bengalski zaljev.

Brahmaputra Kao Yarlong Tsangpo u Tibetu.

U srednjem dijelu toka kod luke Ganhati Brahmaputra je široka više od 1500 m i duboka oko 24 m. Vodostaj je najviši ljeti. Za manje brodove plovna je većinom toka do pristaništa Dibrugarh, 1290 km uzvodno od ušća. Ima veliki hidroenergetski potencijal. Djelomično kanaliziranje u donjem toku služi uglavnom za navodnjavanje, ali ostaje vrlo sklona katastrofalnim poplavama prilikom otapanja himalajskog snijega u proljeće. Jedna od rijetkih rijeka na svijetu koju karakterizira plimni val. Važan je prometni pravac.

Povijest i simbolika[uredi VE | uredi]

Dok većina indijskih i bangladeških rijeka nosi ženska imena, Brahmaputra je nazvana rijetkim muškim imenom, koje u prevodu znači "sin Brahme. Gornji tok bio je dugo nepoznat, te je istražen tek godina 1884.-86. Brahmaputra posjeduje religiozno značenje za Hinduse. Izvire kraj svete planine Kailas u Tibetu. Više lokaliteta duž toka rijeke posjeduje mitološko značenje, od kojih hram Koppa na jezeru Mansarovar kao jedan od najposjećenijih [3]

Galerija[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Brahmaputra