Indonezijski jezik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Indonezijski
Speech balloon.svg

bahasa Indonesia
Države
govorenja:
Indonezija
Istočni Timor
Regije
govorenja:
Uglavnom se govori u Jugoistočnoj Aziji
Broj govornika: materinski jezik: 250 milijuna
Rang: 52.
Razredba: Austronezijski jezici

Malajsko-polinezijski jezici
nuklearni malajsko-polinezijski jezici
Sundsko-celebeski jezici
Malajski
Indonezijski

Jezični kôd
ISO 639-1: id
ISO 639-2: ind
ISO 639-3: ind
Vidi također: Jezik | Jezične porodice i jezici | Popis jezika po kodnim nazivima | Popis jezika
Indonesian Language Map.svg

Indonezijski jezik (indonezijski: bahasa Indonesia; ISO 639-3: ind) je varijetet malajskog jezika, službeni jezik Indonezije.[1] Standardni idiom temelji se na dijalektu Riau-Johor.[2] Prvi je put za službeni jezik proglašen uz deklaraciju o neovisnosti Indonezije 1945. Skoro 100% stanovnika Indonezije govori taj jezik i to je jedan od najčešće govorenih jezika u svijetu. Većina formalnog obrazovanja, kao i gotovo svi nacionalni mediji i drugi oblici komuniciranja provode se na indonezijskom jeziku. U Istočnom Timoru je uz druge službene jezike (tetumski i portugalski) je služben indonezijski. Izvorno ime za jezik je bahasa Indonesia.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Indonezijski je normativni oblik malajskog jezika, jedan od austronezijskih (ili malajsko-polinezijskih) je jezik koji se koristi kao lingua franca u indonezijskom arhipelagu stoljećima. To je bio visok status službenog jezika s Indonezijskim proglašenjem nezavisnosti 1945. Najraniji poznati natpis u malajskom jeziku datira iz 7. stoljeća, poznat kao Kedukan Bukit natpis. Otkrio ga je Nizozemac M. Batenburg 29. studenog 1920. u Kedukan Bukitu, Južna Sumatra, na obalama rijeke Tatang (a od pritoka rijeke Musi). To je mali kameni natpis, veličine 45 cm od 80 cm.

Piše se latinicom i arapskim pismom. Ima 23,187.680 govornika (kao prvi jezik), od čega 22,800.000 (2000.) u Indoneziji. Preko 140,000.000 ljudi govori ga kao drugi jezik[3].

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Bahasa dan dialek (Indonesian). Republic of Indonesia Embassy in Astana. Inačica izvorne stranice arhivirana 1. svibnja 2013.CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)
  2. Sneddon 2003, The Indonesian Language: Its History and Role in Modern Society, p. 70
  3. Ethnologue (16th)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]