Indonezijski jezik

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Indonezijski
Speech balloon.svg

bahasa Indonesia
Države
govorenja:
Indonezija
Istočni Timor
Regije
govorenja:
Uglavnom se govori u Jugoistočnoj Aziji
Broj govornika: materinski jezik: 250 milijuna
Rang: 52.
Razredba: Austronezijski jezici

Malajsko-polinezijski jezici
nuklearni malajsko-polinezijski jezici
Sundsko-celebeski jezici
Malajski
Indonezijski

Jezični kôd
ISO 639-1: id
ISO 639-2: ind
ISO 639-3: ind
Vidi također: Jezik | Jezične porodice i jezici | Popis jezika po kodnim nazivima |Dodatak: Popis jezika
Indonesian Language Map.svg

Indonezijski jezik (indonezijski: bahasa Indonesia; ISO 639-3: ind) jedan od malajskih jezika, službeni jezik Indonezije. Temelji se na verziji malajskog jezika s otoka Riau u zapadnoj Indoneziji. Prvi je put za službeni jezik proglašen uz deklaraciju o neovisnosti Indonezije 1945. Skoro 100% stanovnika Indonezije govori taj jezik i to je jedan od najčešće govorenih jezika u svijetu. Većina formalnog obrazovanja, kao i gotovo svi nacionalni mediji i drugi oblici komuniciranja provode se na indonezijskom jeziku. U Istočnom Timoru je uz druge službene jezike (tetumski i portugalski) je služben indonezijski. Izvorno ime za jezik je bahasa Indonesia.

Povijest[uredi VE | uredi]

Indonezijski je normativni oblik malajskog jezika, jedan od austronezijskih (ili malajsko-polinezijskih) je jezik koji se koristi kao lingua franca u indonezijskom arhipelagu stoljećima. To je bio visok status službenog jezika s Indonezijskim proglašenjem nezavisnosti 1945. Najraniji poznati natpis u malajskom jeziku datira iz 7. stoljeća, poznat kao Kedukan Bukit natpis. Otkrio ga je Nizozemac M. Batenburg 29. studenog 1920. u Kedukan Bukitu, Južna Sumatra, na obalama rijeke Tatang (a od pritoka rijeke Musi). To je mali kameni natpis, veličine 45 cm od 80 cm.

Piše se latinicom i arapskim pismom. 23,187,680 milijuna govornika (kao prvi jezik), od čega 22,800,000 (2000) u Indoneziji. Preko 140,000,000 milijuna ljudi govori ga kao drugi jezik[1].

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]