Informacijsko ratovanje

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Informacijski rat)

Informacijsko ratovanje obuhvaća bilo koju aktivnost uperenu protiv znanja i sustava vrijednosti određene zemlje ili organizacije. Zbog propagandnih djelatnosti često je povezano sa Psihološkim ratovanjem.

Informacijske operacije[uredi | uredi kôd]

Informacijske operacije su planirana djelovanja za prijenos odabranih informacija na strano stanovništvo kako bi se utjecalo na njihove osjećaje i objektivno prosuđivanje, te samim time na ponašanje stranih vlada, organizacija i skupina. Svrha informacijskih operacija je potaknuti ili pojačati strane stavove i ponašanje pogodno za postizanje političkih i vojnih ciljeva inicijatora informacijskih operacija. U tim operacijama se često koriste i propagandne metode iz područja psihološkog ratovanja pa se takve operacije često nazivaju i informacijsko-propagandne aktivnosti.

Internetsko ratovanje[uredi | uredi kôd]

Internetsko ratovanje je podvrsta informacijskog ratovanja, koja ne treba bojno polje, već se sve odvija u cyberspace-u. Na Cyberspace može utjecati bilo koja grupa koja posjeduje računala koji se mogu povezati u postojeće računalne mreže. Internetski napadi neke skupine mogu biti usmjereni na namjerno ubacivanje dezinformacija na neke internetske forume, enciklopedije, blogove i web stranice sličnog karaktera ili mogu biti strogo usmjereni prema mrežnoj sabotaži tj. internetskom terorizmu.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Informacijsko ratovanje koji govori o ratovanju ili oružju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.