Web stranice

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Internetske stranice (točnije web stranice, www stranice ili web-lokacije) se sastoje od niza HTML/XHTML dokumenata kojima se može pristupiti uz pomoć web preglednika (browsera).

Web je jedan od servisa Interneta, koji upravo služi za prezentaciju web stranica pomoću HTTP protokola. Usporedbe radi još neki poznatiji Internet servisi su elektronička pošta i FTP, ali i ssh, IRC i još neki.

U hrvatskom cyber slangu ne postoje različiti izrazi za engleske nazive web site i web page, tako da je ponekad nejasno odnosi li se izraz 'web stranice' samo na dokumente (web page) ili na kolekciju dokumenata i resursa koji čine web site, pa većina surfera i webmastera radije koristi engleske izraze za stranicu (page - HTML dokument) i stranice (site - kolekcija HTML dokumenata i multimedijalnih resursa).

Web stranica kao HTML dokument[uredi VE | uredi]

Web stranica (web page) je HTML dokument koji omogućava prezentaciju teksta i poveznica, a dostupan je preko svoje URL (web) adrese. Na web stranici se osim teksta mogu prikazati i multimedijski elementi (resursi) kao što su slike u digitalnom formatu (jpg, jpeg, gif, png, bmp, ...), flash i shockwave animacije, zvuk i slično.

Web stranice kao kolekcija resursa[uredi VE | uredi]

Web stranice (web site) su kolekcija internetskih resursa - HTML dokumenata, multimedijskih sadržaja, podataka i skripti. Složeniji sustavi web stranica (npr. web shop) čine web aplikaciju baziranu na posebnom hardveru i softveru.

Dokumentima unutar web stranica se pristupa preko zajedničkog korijenskog URL-a, odn. web adrese, koja se često naziva i homepage. Svi dokumenti su najčešće su spremljeni na istom web serveru. Poveznice unutar HTML dokumenata povezuju dokumente u uređenu hijerarhijsku strukturu i time određuju način na koji posjetitelj doživljava sadržaj stranica.

Korijenska web adresa, koja se najčešće naziva internetska domena, čini vrijednu karakteristiku svakog site-a.

Složenije web stranice koriste web aplikacije napisane u nekom od programskih jezika (PHP, ASP, JSP, ...) za stvaranje sadržaja spajanjem pripremljenih grafičkih predložaka i sadržaja iz baze podataka (na poslužiteljskoj strani), i neki skriptni jezik poput JavaScripta ili VBScripta (na klijentskoj strani).

Izrada web stranica[uredi VE | uredi]

Izradom web stranica bave se web dizajneri i programeri, međutim kao i kod svaku složenu softversku aplikaciju, web stranice čine:

  • podatkovna razina (tekst, smisao, podaci i podatkovni sadržaji)
  • poslovna ili interakcijska razina (program, skripta i način na koji se sustav ponaša)
  • prezentacijska razina (dizajn i psihologija)


Stoga za izradu 'modernih' web stranica, dizajner mora poznavati podjednako mnogo informatičku tehnologiju kao i dizajn. Pravi web dizajner istovremeno je inženjer, programer i umjetnik.

Na izradi velikih i 'ozbiljnih' web stranica sudjeluju stručnjaci iz različitih struka, pa u takvim timovima najčešće rade: programeri, grafički dizajneri, fotografi, novinari, stručnjaci za marketing i potrošačku psihologiju i drugi.

Smještaj web stranica[uredi VE | uredi]

Web stranice se smještaju na internetskom poslužitelju - web serveru.