Mrežne stranice

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Web stranice)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Mrežne stranice, internetske lokacije ili internetske stranice (ranije često www stranice) sastoje se od niza HTML/XHTML dokumenata kojima se može pristupiti uz pomoć internetskog preglednika (browsera).

Web je jedan od servisa Interneta, koji upravo služi za prezentaciju internetskih stranica pomoću HTTP/HTTPS protokola. Usporedbe radi još neki poznatiji internetski servisi su elektronička pošta i FTP, ali i SSH, IRC i još neki.

U hrvatskoj internetskoj terminologiji se obično ne razlikuju engleske izraze web site i web page, tako da je ponekad nejasno odnosi li se izraz 'web stranice' samo na dokumente (web page) ili na kolekciju dokumenata i resursa koji čine web site, pa većina surfera i webmastera radije koristi engleske izraze za stranicu (page - HTML dokument) i stranice (site - kolekcija HTML dokumenata i multimedijalnih resursa).

Mrežna stranica kao HTML dokument[uredi VE | uredi]

Mrežna stranica (web page) je HTML dokument koji omogućava prezentaciju teksta i poveznica, a dostupan je preko svoje URL (web) adrese. Na web stranici se osim teksta mogu prikazati i multimedijski elementi (resursi) kao što su slike u digitalnom formatu (jpg, jpeg, gif, png, bmp, ...), animacije (flash, shockwave, JavaScript, CSS3), zvuk, video zapisi i slično.

Mrežne stranice kao kolekcija resursa[uredi VE | uredi]

Mrežne stranice (mrežno sjedište) su kolekcija internetskih resursa - HTML dokumenata, multimedijskih sadržaja, podataka i skripti. Složeniji sustavi web stranica (npr. web shop) čine web aplikaciju baziranu na posebnom hardveru i softveru.

Dokumentima unutar web stranica se pristupa preko zajedničkog korijenskog URL-a, odn. web adrese, koja se često naziva i homepage. Svi dokumenti su najčešće su spremljeni na istom web serveru. Poveznice unutar HTML dokumenata povezuju dokumente u uređenu hijerarhijsku strukturu i time određuju način na koji posjetitelj doživljava sadržaj stranica.

Korijenska internetska adresa, koja se najčešće naziva internetska domena, čini vrijednu karakteristiku svakog site-a.

Složenije mrežne stranice koriste web aplikacije napisane u nekom od programskih jezika (PHP, ASP, JSP, ...) za stvaranje sadržaja spajanjem pripremljenih grafičkih predložaka i sadržaja iz baze podataka (na poslužiteljskoj strani), i neki skriptni jezik poput JavaScripta ili VBScripta (na klijentskoj strani).

Izrada mrežnih stranica[uredi VE | uredi]

Izradom mrežnih stranica bave se web dizajneri i programeri (web developer-i), međutim kao i kod svake složene softverske aplikacije, web stranice čine:

  • podatkovna razina (tekst, smisao, podaci i podatkovni sadržaji) - content
  • poslovna ili interakcijska razina (program, skripta i način na koji se sustav ponaša) - back-end
  • prezentacijska razina (dizajn i psihologija) - front-end

Na izradi velikih i 'ozbiljnih' web stranica sudjeluju stručnjaci iz različitih struka, pa u takvim timovima najčešće rade: programeri, grafički dizajneri, fotografi, novinari, stručnjaci za marketing i potrošačku psihologiju i drugi.

Smještaj mrežnih stranica[uredi VE | uredi]

Mrežne stranice smještaju se na internetskom poslužitelju - web serveru. Svaki server postoji u fizičkom obliku. Obično jedan server sadrži i više stotina (manjih) web stranica. Iako 99% web stranica se nalazi na tzv. shared (dijeljenim) serverima, postoje i velike web stranice poput YouTube.com, Facebook.com ili Google.com za čiji rad je potrebno stotine i tisuće servera jer zahtijevaju veliku količinu memorije i procesorske snage da bi radile fluidno. Te web stranice imaju i veliki broj posjeta, zato je također potrebno da više servera isporučuje web stranicu.

Domena mrežne stranice[uredi VE | uredi]

Domena internet stranice je – ljepše ime za internet adresu. Umjesto da neku internet stranicu pozivate njenom IP adresom koju je teško upamtiti (npr. 8.8.8.8) IP adresi se dodjeljuje ljepše, lakše pamtljivo ime – domena (primjerice wikipedia.org). Domena internet stranice je ono što upisujemo kako bismo posjetili neku internet stranice. Ako ne bi postojale domene, onda bi svim internet stranicama pristupali na nepraktičan način – preko IP adrese. U stvarnom svijetu imamo primjer za to što ulicama dajemo adresu (naziv), pa ne moramo pamtiti longitudu i latitudu adrese. Naziv domene je unikatan, tj. ne može biti više domena istog naziva.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]