Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.

Inokentij Smoktunovski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Inokentij Smoktunovski
Inokentij Smoktunovski
Inokentij Smoktunovski
Rodno ime Inokentij Mihajlovič Smoktunovski
Rođenje 28. ožujka 1925. (Tatjanovka, Tomsk)
Smrt 3. kolovoza 1994. (Moskva)
Zanimanje filmski i kazališni glumac
Godine rada 1946. - 1994.
Supruga Šulamit Kušnir
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Inokentij Mihajlovič Smoktunovski (rus. Иннокентий Михайлович Смоктуновский; rođen Smoktunovič, Tatjanovka, Tomsk, 28. ožujka 1925.Moskva, 3. kolovoza 1994.) bio je sovjetski glumac, priznat kao "kralj sovjetskih glumaca". Proglašen je narodnim umjetnikom SSSR-a 1974. i herojem socijalističkog rada 1990. godine.

Smoktunovski prvi s lijeva.

Smoktunovski je rođen u sibirskom selu u obitelji bjeloruske nacionalnosti.[1] Jednom se pričalo, da potječe iz poljske obitelji, čak plemstva,[2] ali sam glumac nije odobrio te teorije tvrdeći, da je njegova obitelj bjeloruska, a ne plemićka. Tijekom Drugog svjetskog rata služio je u Crvenoj armiji. Godine 1946. pridružio se kazalištu u Krasnojarsku, da bi se kasnije preselio u Moskvu. Georgi Tovstonogov ga je 1957. godine pozvao, da se pridruži Boljšoj dramskom kazalištu iz Lenjingrada, gdje je zadivio javnost dramatičnom interpretacijom princa Miškina u djelu Fjodora DostojevskogIdiot“.

Njegovu karijeru na filmu pokrenuo je film Mihaila Roma, „Devet dana u jednoj godini” (1962.). Godine 1964., dodijeljena mu je uloga Hamleta u proslavljenoj verziji ove Shakespeareove predstave, režirane od strane Grigorija Kozinjceva, koja je osvojila sve pohvale od strane Laurencea Oliviera kao i Lenjinovu nagradu. Mnogi engleski kritičari čak su Hamlet Smoktunovskog svrstali iznad onog koji je igrao Olivier po kvalitetu u vrijeme kada je Olivierova inačica još uvijek bila aktivna. Smoktunovski je načinio integralni herojski portret, koji je spojio ono što se do tada činilo nespojivim: mušku jednostavnost i izuzetni aristokratizam, ljubaznost i sarkazam, podrugljiv način razmišljanja i požrtvovnost.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dubrovsky, V. Ya. (2002) Innokentiй Smoktunovskiй. Žiznь i roli. B. M. Poyurovsky (ed.), Moscow: Iskusstvo. ISBN 5-210-01434-7.
  2. http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?Hero_id=10946 Preuzeto 24. svibnja 2021.