Internetski radio

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
VLC aac.png
VLC mp3.png
VLC ogg.png

Internetski radio (Internet radio ili e-Radio) je usluga emitiranja radio programa putem Interneta. Emitiranje putem Interneta se često povezuje s pojmom webcasting, s obzirom da se prijenos zvuka od izvora (radija) do slušatelja ne vrši na uobičajeni način - emitiranjem radio valova.Pojam e-Radio označava streaming medij koji predstavlja neprekidan prijenos zvuka slušatelju, na koji slušatelj ne vrši nikakav utjecaj (npr. promjenu frekvencije) kao kod slušanja radio postaja putem klasičnog radio prijemnika. Ovaj pojam nije sinonim za podcasting, jer podcasting podrazumijeva download programa, koji se tek tada preslušava. Internet radio se najčešće susreće kod radio postaja koje već emitiraju klasičnim zemaljskim putem (FM ili AM frekvencijama). Unatoč ovoj činjenici, internetske radio postaje nerijetko susrećemo kao neovisne od zemaljskih i kao jedini vid emitiranja programa.

Internet radio postaje su dostupne s bilo kojeg dijela svijeta, pod kriterijem da je dostupna internetska veza. Na primjer, Radio 101 na klasičan (FM) način možemo slušati u Zagrebu i okolici, ali putem interneta ga možemo slušati u cijeloj Hrvatskoj i cijelome svijetu.[1]

Internet radio tehnologija[uredi VE | uredi]

Streaming[uredi VE | uredi]

Jedan od najčešćih načina za emitiranje internetskog radija je putem streaming tehnologije koristeći audio kodek s velikom kompresijom (tzv. lossy audio codec). MP3 format je najpopularniji, pored njega postoje još Ogg Vorbis, AAC, WMA i RealAudio. Podaci se u mrežu šalju serijski (streaming) u obliku TCP ili UDP paketa, koji se zatim na prijemnoj strani slažu u polazni oblik i reproduciraju. Ovaj proces traje između 2-10 sekundi, ovisno o karakteristikama servera. Ovo kašnjenje se naziva lag time ili buffer.

Tri su glavne komponente audio streama:

  1. Audio stream izvor.
  2. Audio stream server.
  3. Audio stream prijemnik.

Kreiranje streama[uredi VE | uredi]

Postoje razne metode za kreiranje audio stream izvora. Često se koristi Winamp SHOUTcast tehnologija koja koristi Winamp kao klijent (izvor) streama. Izvor je dakle radio postaja koja koristi jedan od klijent programa u ovom slučaju Winamp.

Ponavljanje paketa[uredi VE | uredi]

Server je najčešće postavljen kod davatelja usluge. Sam server je poveznica između izvora i prijemnika. Server prikuplja emitirane pakete od izvora i šalje ih prema jednom ili više prijemnika. Pri tom svaki primljeni paket nekoliko puta pošalje prijemniku. Ovo je mjera opreza, jer je direktno puštanje paketa samo jednom rizično iz razloga zato što se paketi mogu izgubiti na Internetu i postoji mogućnost da nikada ne stignu do primatelja. Samim tim bi dolazilo do prekida i pauza u emitiranju programa.

Prijemnik[uredi VE | uredi]

Prijemnik je neki program za reprodukciju glazbe koji ima mogućnost reprodukcije internet streama. Prijemnik prikuplja pakete od servera, sastavlja ih i reproducira. Ovaj proces je kontinuiran i niz se neprekidno nastavlja. Rezultat ovoga je direktna i neprekinuta reprodukcija programa radio postaje koju slušamo.

Popularniji besplatni programi za prijem e-radija:

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]