Interpolacija (razdvojba)

Izvor: Wikipedija

Interpolacija (lat. interpolatio: preinačivanje, mijenjanje) može značiti:

  • interpolacija, u matematici, je određivanje nepoznatih vrijednosti neke veličine s pomoću poznatih vrijednosti u nekom intervalu u kojem su poznate zakonitosti njezinih promjena.
  • interpolacija (tekst) je umetanje, uvrštavanje, također ono što je umetnuto, uvršteno, osobito tekstovni dodatci ubačeni u neki prvotni tekst. Interpolacijom se katkad razjašnjuje tekst koji sam po sebi nije dovoljno jasan (takve su interpolacije česte u prijevodima, osobito sa starih jezika).
  • interpolacija (arhitektura), u arhitekturi, je zgrada nastala kao suvremeno arhitektonsko-urbanističko ostvarenje unutar gusto izgrađenoga gradskoga tkiva s jasno izraženim povijesnim stilskim obilježjima. Najčešće se pritom misli na interpolaciju na slobodnome zemljištu (parceli), između izgrađenoga niza ili bloka zgrada.[1]
  • CNC interpolacija: osim pravocrtne (linearne) interpolacije, upravljačka jedinica omogućuje i kružnu interpolaciju.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. interpolacija, [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2019.
  2. Zdravko Blažević: ”Programiranje CNC tokarilice i glodalice “, [2], učenje CNC programiranja na tokorilici i glodalici za srednje škole u Hrvatskoj, 2004.


   Ovo je razdvojbena stranica.
Ona pomaže u orijentaciji tako da popisuje sve stranice koje dijele isti naslov. Ako vas je poveznica iz nekog članka poslala ovamo, možda biste željeli vratiti se i ispraviti je da pokazuje izravno na željenu stranicu.