Prijeđi na sadržaj

Irena Sendler

Izvor: Wikipedija
Irena Sendler
Irena Sendler
Irena Sendlerowa 1942.
Rođenje 15. veljače 1910.
Smrt 12. svibnja 2008.
Nacionalnost Poljakinja
Portal o životopisima

Irena Stanisława Sendler (polj. Irena Sendlerowa, rođena kao Krzyżanowska; Varšava, 15. veljače 1910. – Varšava, 12. svibnja 2008.) bila je poljska socijalna radnica, organizatorica organizacije za spašavanje Židova (Žegoti) od nacističkog progona i uništenja. Ta je organizacija osnovana 1942. Uz pomoć oko 25 članova Žegota, Irena je spasila oko 2500 židovske djece, tako što ih je tajno izvela iz Varšavskog geta, osigurala im lažne dokumente i smještaj u domovima izvan geta.[1]

Životopis

[uredi | uredi kôd]

Irena je od mladosti imala simpatije prema Židovima i protivila se njihovoj diskriminaciji. Njezin otac je umro 1917. od tifusa kojim se zarazio dok je pomagao židovskim pacijentima.

Za vrijeme njemačke okupacije, Irena je živjela u Varšavi radeći kao socijalna radnica. Već od 1939. pomagala je Židove. Ona i njena organizacija napravili su 3000 krivotvorenih dokumenata kojima su pomogli židovskim obiteljima. Ova aktivnost je bila vrlo opasna, jer su Nijemci svima u Poljskoj prijetili smrću ako bi sakrivali Židove, što nije bio slučaj u ostatku okupirane Europe.

U prosincu 1942. novoosnovana organizacija Žegoti izabrala je Irenu Sendler (pod pseudonimom Jolanta), da vodi dječju sekciju. Kao službenica socijalne službe imala je dozvolu ulaziti u Varšavski geto i provjeravati, da li se pojavio tifus. Nacisti su se bojali, da bi se ova bolest mogla proširiti izvan geta.[2]

Organizirala je tajno izvođenje židovske djece iz geta, tako što bi ih iznosila u kutijama, koferima i na kolicima. Uz objašnjenje da nadzire sanitarne uvjete za vrijeme epidemije tifusa, Irena je izvodila bebe i malu djecu u ambulantnim kolima, nekad ih maskirajući kao pakete.

Irena Sendler 2005.

Djeca su davana na čuvanje poljskim obiteljima, varšavskom sirotištu, katoličkim samostanima ili svećenicima. Popis pravih i novih lažnih imena djece krila je u staklenkama. Ovi popisi su poslije rata poslužili da se identificiraju pravi roditelji djece i da se ona vrate živim rođacima.[3]

Gestapo je uhapsio Irenu Sendler 1943. Teško su je pretukli i osudili na smrt. Žegoti su joj spasili život, tako što su potplatili njemačke stražare, koji su je vodili na gubilište. Oni su je ostavili onesviještenu u šumi, polomljenih ruku i nogu. Do kraja rata sakrivala se i brinula o židovskoj djeci.

Poslije rata, otkopala je staklenke s dječjim podacima i pokušala naći njihove roditelje. Nažalost, velika većina roditelja je stradala u logoru smrti Treblinki.

Godine 1965. muzej Yad Vashem uvrstio je Irenu Sendler u Pravednike među narodima.[4]

Poljski parlament jednoglasno je usvojio rezoluciju 2007. godine, kojom je odao počast Ireni za "organiziranje spašavanja najbespomoćnijih žrtava nacističke ideologije: židovske djece".[5]

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Baczynska, Gabriela, JonBoyle: „Sendler, savior of Warsaw Ghetto children, dies“, Washington Post, The Washington Post Company 2008.
  2. http://www.usnews.com/usnews/culture/articles/940321/archive_012603_2.htmArhivirana inačica izvorne stranice od 3. prosinca 2013. (Wayback Machine) Preuzeto 6. svibnja 2012.
  3. http://www.irenasendler.org/team.aspArhivirana inačica izvorne stranice od 9. ožujka 2010. (Wayback Machine) Preuzeto 6. svibnja 2012.
  4. * Irena SendlerArhivirana inačica izvorne stranice od 15. siječnja 2018. (Wayback Machine) - Yad Vashem website (engl.)
  5. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7395767.stm Preuzeto 6. svibnja 2012.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti

[uredi | uredi kôd]
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Irena Sendler

Mrežna mjesta

[uredi | uredi kôd]