Isan

Izvor: Wikipedija

Isan (Sjeveroistočni Thai), jedna od nekoliko skupina pravih Thai naroda koje čine s Centralnim Thaima ili Sijamcima, Khon Mung ili Sjevernim, Južnim Thaima i manjomn grupom Khorat.

Isan Thai žive na sjeveroistoku Tajlanda zapadno od rijeka Mekong u 17. provincija. Njihova populacija u Tajlandu iznosi ko 17.000.000,[1] a najmanje ih 1.000,000 ima u Bangkoku.[2]

Većina Isana od 17 milijuna u Tajlandu živi u malenim selima koja su dijelovi subdistrikata i pod kontrolom distrikta čije se vođe izabiru lokalno. Ovi distrikti su pod upravom provincijske strukture čije guvernere postavlja centralna vlada.

Agrikultura na rain-fed poljima daje niske prihode zbog relativno suhe klime. Uzgajaju najviše rižu, a uz nju i šećernu trsku i kasavu.

Sjeveroistočne Thai-žene na glasu su po svojoj ručnoj proizvodnji teskstila i svile, najpoznatiji su mudmee (IKAT), yok, chok i khit. Svjetski poznati mudmee se smatra "kraljicom Thai svile".[3]

Više od polovice Isana su Theravada-budisti. Mnogi od njih nastavljaju prakticirati svoju staru etničku religiju i kombiniraju budistička učenja s narodnom religioznom praksom.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Thai, Northeastern, Lao Isan of Thailand
  2. Thai, Northeastern
  3. Thai Textiles in Modern Society. Inačica izvorne stranice arhivirana 9. ožujka 2009. Pristupljeno 24. ožujka 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)