Budizam

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Vajrasattva je Buddha očišćenja u tibetanskom budizmu.

Budizam je jedna od pet velikih svjetskih religija.

Budizam je religija bez boga. Osnovan je u VI. stoljeću pr. Kr. u sjevernoj Indiji; osnovao ga je Siddharta Gautama, za kojeg se većina stručnjaka slaže da je živio od 563. do 483. pr. Kr. Ono što se zna o Gautaminom životnom putu i učenju sačuvano je u drevnim zapisima theravada budizma napisanima 400 godina nakon njegove smrti na “pali” jeziku. Siddharta Gautama bio je sin bogatog radže koji je vladao malom kraljevinom u podnožju Himalaje, današnji Nepal. Njegovom je ocu prorokovano da će mu sin postati ili veliki vladar ili prosjak, lutalica i beskućnik. Otada ga je otac pokušavao zaštititi od svih nevolja ovoga svijeta. Gautama je odgajan u prekrasnim palačama, poučavan je znanosti i umjetnosti, a oženio je i mladu kneginju imenom Gopa koja mu je rodila i sina. Dok mu je sin odrastao Gautamu je počeo uznemiravati problem boli i patnje, pa je unatoč nagovorima oca napustio toplinu i udobnost doma i pobjegao u samoću. Na ulici je susreo četiri različita čovjeka: starca u posljednjem stupnju senilnosti, čovjeka pogođena bolešću, truplo koje su nosili na spaljivanje i na kraju, zadovoljnog redovnika koji je putovao svijetom s prosjačkom zdjelom, odjeven u jednostavnu žutu haljinu, ali je ipak zračio radošću i mirom. Gautama je proveo mnogo godina u asketizmu izgladnjujući se gotovo do smrti, ali je prosvjetljenje postigao tek kad se odrekao tog puta. Prosvjetljenje je pronašao tek ispod “Drva prosvjetljenja” pod kojim je živio u meditaciji. Tada je postao Buddha (prosvijetljeni) i spoznao je podrijetlo patnje i boli. Svoja je iskustva i spoznaje zapisao u knjizi “Četiri plemenite istine” na kojoj se zasniva budizam.


Pojam spasenja u budizmu[uredi VE | uredi]

Budizam se nastavlja na tradiciju hinduizma, govoreći o reinkarnaciji. Međutim, budizam ne poznaje reinkarnaciju kao hinduizam, gdje se duša sdišatva|bodišatvi]]. Spasenje se u budizmu ostvaruje osmerostrukim putokazom do slobode iliti osmerostrukim putem (stazom) spasenja.

Osmerostruka staza spasenja (Osmerostruki putokaz do slobode):

Buddha ovaj put vidi kao put sredine, dakle suprostavlja se apsolutnoj askezi, ali i laksizmu. (Ako se žica prenapregne puca)

 1. ispravno spoznavanje ili razumijevanje: Znači prihvatiti četiri plemenite istine. Ne možeš krenuti na put oslobođenja, ako nisi dobro shvatio Buddhino naučavanje. Moraš shvatiti pravu narav svog bića; moraš se dovinuti do spoznaje da je individualna egzistencija vezana uz patnju i ne postoji ja.
 2. ispravan stav ili nakana: Znači duševni stav dobre volje, miroljubivosti, izbjegavanje svih putenih želja, mržnje i zlobe. - Prva dva su intelektualne naravi
 3. ispravan govor: Laganje, beskorisno brbljanje i ogovaranje su zabranjeni. Govor mora biti mudar, istinit i usmjeren prema pomirenju.
 4. ispravno djelovanje: Obuhvaća svekoliko moralno ponašanje. Zabranjeno je: ubojstvo (neubijanje), krađa, spolna razuzdanost, laž i alkoholna pića.
 5. ispravan život: Sredstva za život moraš stjecati na pošten način i moraš drugima pristupiti s poštenim namjerama. Ova tri su etičke naravi
 6. ispravno nastojanje: Zli porivi moraju se spriječiti, a dobri njegovati tako da se mogu razviti plemenite misli, riječi i djela.
 7. ispravna usredotočenost: Stanje svjesnosti, budnosti u svakom trenutku poznaš vlastite nakane: zašto ovo radim, činim. Misao i djelovanje jedno.
 8. ispravna svjesnost: identično je sa indijskom jogom, tehnika koja dovodi do samadhi-ja.Ovu je fazu moguće postići nakon dugog vježbanja u meditaciji, uzdiže se na razinu nadsvijesti i može se doseći nirvana. Ova zadnja tri puta su mentalne discipline

Izvaci budizma[uredi VE | uredi]

Četiri plemenite istine su jedno od temeljnih učenja budizma:

 1. Postojanje dukkhe: prolaznost stanja i stvari koja čine iskustvo života je nezadovoljavajuća (izazivaju trpljenje, patnju, nemir, nelagodu);
 2. Nastanak dukkhe: iskustvo dukkhe nastaje zbog pogrešno usmjerene žudnje, uvjetovane neznanjem i nerazumijevanjem prirode prolaznosti života;
 3. Prestanak dukkhe: sloboda od pomućene žudnje i razumijevanje istine vodi prema svršetku dukkhe;
 4. Put koji vodi do prestanka dukkhe: sloboda se može naći slijeđenjem osmerostruke staze, koju je iznio Buddha.


Učenje budizma nalazi se i u zbiru svetih spisa koji se zovu “tri košare” ili Tripitaka:

Pagoda Shwedagon u Rangoonu jedan je od najstarijih budističkih hramova, pokrivena je zlatom i natkrita “kišobranom” s više o 4000 dijamanata. Zlatna je pagoda poznata jer se u njoj nalazi Buddhina kosa, sandale i obuća, a smještena je u dobro očuvanim podrumima.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]