Iskucavanje i cizeliranje

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Iskucavanje i cizeliranje dvije su međusobno dopunjujuće tehnike umjetničke obrade metala.Kod iskucavanja kovki se metal pričvršćen na sloj smole oblikuje pomoću posebnih dlijeta koja udaramo čekićem,kao kod klesanja ili kovanja.Rezultat rada je plitki reljef no na ovaj način mogu se oblikovati i trodimenzionalni predmeti.Malo je tehnika koje daju tako široku izražajnost a opet su ekonomične i jednostavne.Kod cizeliranja pak radimo obratno - dok se iskucavanje izvodi sa stražnje strane metalne ploče koju obrađujemo ovdje se radi sa prednje strane te se tehnika koristi ili za doradu iskucanih predmeta odnosno lijevanih skulptura ili kao samostalna.

Veliki pladanj,rimski rad,iskucano i cizelirano srebro, Mildenhallsko blago,4. stoljeće

Čuvena djela[uredi VE | uredi]

Najpoznatiji bi primjeri tehnike bili Tutankamonova zlatna maska,Gundestrupov kotao,te kip slobode u New Yorku.Kod nas bi mogli izdvojiti škrinju Sv.Šimuna u Zadru.Od u Hrvatskoj danas djelujućih umjetnika u ovoj su tehnici značajnija djela ostvarili Hrvoje Ljubić[1] te Ivan Lesiak.[2][3]Od starijih treba spomenuti Ivu Kerdića ,Teodora Krivaka, te Slavka Jurića .

Kopija škrinje Sv.Šimuna,HAZU Zagreb,rad Teodora Krivaka

Povijest[uredi VE | uredi]

Iskucavanje je pored lijevanja i kovanja jedna od nastarijih tehnika umjetničke obrade metala. Ova se tehnika prakticira više od 4000 godina.

Metode rada[uredi VE | uredi]

Rad započinje izrezivanjem komada metalnog lima na kojem ćemo raditi.Najčešće se za iskucavanje uzimaju zlato,srebro,mjed ili bakar,no može se raditi i u čeličnom,aluminijskom,titanovom ili kositrenom limu.Metal prvo otpustimo tj zagrijemo do crvenog usijanja te ga ohladimo,obradimo 10 % sumpornom kiselinom kako bi uklonili vatrene okside.Metal potom ponovo blago zagrijemo i postavimo na smolu,na nj prenesemo crtež koji želimo iskucati te iskucavamo do željenog rezultata.Rezultat možemo potom ponovo zagrijati i opet otpustiti i nastaviti rad ili ploču okrenuti te raditi sa prednje strane.Kod rada sa kositrom i aluminijem metal nipošto ne grijemo do usijanja jer se oba ova metala tope na toj temperaturi.Također ne grijemo ni titan već na njemu radimo od prve,bez neke veće dorade.Kada objekt obradimo do željene mjere možemo ga i kemijski obojiti odnosno patinirati kemijskim,elektrokemijskim ili termičkim putem.

Alati[uredi VE | uredi]

Dva osnovna alata su tkz cizelerski čekić i tkz punce ili dlijeta,ove pak možemo podijeliti na one za izbijanje oblika,za izvlaćenje linija,za ravnanje,te one za matiranje.Umjesto posebnog čekića mogu se koristiti i obični čekići,za finiji rad lakši,za grublji teži. Punce su u pravilu od kaljenog alatnog čelika no mogu biti i drvene ili koštane.

Recepture za smolu[uredi VE | uredi]

Varijanta 1:

16 dijelova bitumena

20 dijelova gipsa

4 dijela smole

1 dio loja

Varijanta 2:

1 dio bitumena

1 dio ciglenog brašna

dodati loja do željene konzistencije

eventualno dodati i pčelinjeg voska

Ovo su samo 2 od brojnih varijanti.Ljeti možemo dodati nešto više gipsa(ili ciglenog brašna),zimi više loja(ili lanenog ulja) kako bi dobili željenu tvrdoću mase.Pripremljenu smolu ulijemo ili u pravokutne plitke drvene kutije,ili u posebne polulopte od lijevanog željeza.Metal koji namjeravamo obrađivati zagrijemo i stavimo na ovu masu,po hlađenju možemo na zaljepjenu ploču prenijeti crež koji želimo(zrcalno preokrenut!) ,te raditi.Po potrebi možemo metal skinuti sa smole ,te ga očistiti i zapuniti nastala udubljenja smolom te raditi sa prednje strane.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. KTAK BiH Ukrasza zaštitna kutija za čudotvorni kuip Majke Božje Molvarske, 26. travnja 2011.
  2. Knjiga.hr Nagrada HAZU
  3. HRT

Dodatna literatura[uredi VE | uredi]

  • Untracht,O. Metal Techniques for Craftsmen,New York 1968.
  • Garnier,J. Nouveau manuel complet du ciseleur, contenant la description des procédés de l'art de ciseler et repousser les métaux ductiles,Paris 1903.(online)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

1.http://www.ganoksin.com/borisat/nenam/repousse.htm

2.http://www.valentinyotkov.com/site/about.htm