Istočno od Gajnica

Izvor: Wikipedija
Istočno od Gajnica
Hladno pivo - Istočno od Gajnica 2000.jpg
Hladno pivo (live album)
Žanrpunk rock, rock
Objavljen2000.
Trajanje60:08
IzdavačDancing Bear
Producent(i)Edi Cukerić
Recenzije
Kronologija albuma – Hladno pivo
Pobjeda
(1999.)
Istočno od Gajnica
(2000.)
Himna
(2002.)

Istočno od Gajnica drugi je koncertni album punk rock sastava Hladno pivo. Album nosi i podnaslov Džinovsko pivo uživo. Album je miksana snimka dvaju koncerata održanih u zagrebačkom klubu Tvornica 19. i 20. listopada 2000. godine Sastav je izveo svoje najveće hitove uz neke obrade, ranije neobjavljene.

Album se sastoji od 22 pjesme. Osam skladbi je sa studijskog albuma Džinovski, tri s albuma G.A.D., četiri s albuma Desetka, tri s albuma Pobjeda. Izveli su i dvije nove pjesme. Odsvirali su skladbu „Utjeha kose“ tj. uglazbili su istomeni sonet[1] Antuna Gustava Matoša, kojeg i inače izvode na nastupima uživo.[2] Izveli su i novu pjesmu „Ljetni hit“, kasnije objavljenu na albumu Šamar.

Glumac Stojan Matavulj odrecitirao je pjesmu „Kristofor Kolumbo“ bez glazbene pratnje. Jedna „pjesma“ nazvana „Mile, Suba, Šoki i Zoki“ ustvari je skandiranje imena članova sastava navedenim redoslijedom.

Video izdanje koncerta izdano na VHS-u, razlikuje se od CD izdanja po redoslijedu pjesama. Sadrži i pjesme koje se ne nalaze na ovom albumu.

Citat[uredi | uredi kôd]

Gitarist Zoran Subošić uz zahvale na omotu albuma kaže:

Prošlo je više od trinaest godina otkad je Hladno pivo održalo prvu probu iznad Gajnica. Mi u Gajnicama smo uvijek bili zapad za cijeli Zagreb. Koliko ima istine u tome govori činjenica da je H. P. uvijek bilo sastav iz Gajnica. Uz današnju postavu sastava želim istaknuti Stipu Anića, Tedija i Hadžu čije su ličnosti i prisustvo u raznim fazama sastava utjecale i na razvoj nas samih. Godinama su mnogi tvrdili da ne znamo svirati, kako bismo dokazali da je to stvarno istina, snimili smo album uživo i pozvali par ljudi da zakamufliraju naše neznanje. Greške su očite, ali bar smo snimili ploču od krvi i mesa. Radili smo u životu i krupnije greške koje nemaju veze s glazbom. U doba napretka čovječanstva i politike baviti se glazbom je na rubu zdrave pameti i živaca. Zato je svaki Vaš glas, draga publiko i prijatelji, od srca dobrodošao.

Popis skladbi[uredi | uredi kôd]

 1. Dobro veče
 2. U sobi on i brat...
 3. Kad ti život udahnem
 4. Ne volim te
 5. Buba švabe
 6. Will the circle be unbroken
 7. Šank
 8. Debeli
 9. Ljetni hit
 10. Sarma
 11. Rigoletto
 12. Pjevajte nešto ljubavno
 13. Princeza
 14. Kristofor Kolumbo
 15. Utjeha kose
 16. Trening za umiranje
 17. Bečkizagre stuhpa šeja
 18. Marihuana
 19. Nema više
 20. Roštilj
 21. Mile, Suba, Šoki, i Zoki
 22. Für immer Punk

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Wikizvor WikIzvor ima izvorni tekst na temu: [[s:puni tekst soneta|puni tekst soneta]]na Wikizvoru
 2. Nikica Spudić na Muzika.hrInačica izvorne stranice arhivirana 14. ožujka 2010.