Istraga (kriminalistički magazin)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Istraga
Istraga (kriminalistički magazin)
Uvodna špica emisije (IV. sezona, 150. epizoda)
Format kriminalistička emisija
Autor Andrej Rora
Razvoj Core Media
Država podrijetla Hrvatska
Jezik hrvatski
Broj epizoda 150
Produkcija
Trajanje epizode 60 minuta
Prikazivanje
TV kuća Nova TV
U Hrvatskoj Nova TV
Emitiranje 2005.26. veljače 2009.

Istraga je kriminalistički magazin Nove TV. Istražujući mračnu stranu Hrvatske ekipa Istrage je svojim istraživačkim novinarstvom sa mrtve točke pokrenula više predmeta, pronašla udomitelje za Andreu Jurić [1] itd.

Pisma čitatelja[uredi | uredi kôd]

Popularnost emisije dovelo je do sve češćeg javljanja gledatelja sa svojim problemima od prevarenih građana, ljudi koje je birokracija zaboravila do osoba koje su osuđene na višegodišnje zatvorske kazne pod nejasnim okolnostima. Pritisci na birokraciju stalnim snimanjem reportaža često su dali ploda. Istraga je provodila i akcije pomoći ljudima koji svoje probleme nisu uspijevali riješiti unutar zakonskog sustava. Tu se posebno ističu akcije za malog Matiju i oboljelu braću-blizance Andriju i Mirka.

Rekonstrukcije zločina[uredi | uredi kôd]

U svakoj epizodi Istrage oko trećina trajanja odvojena je za rekonstrukcije najtežih zločina: silovanja, ubojstava, čedomorstva i ratnih zločina.

U početku su snimane samo rekonstrukcije najpoznatijih zločina. Poslije su se pojavile ratne rekonstrukcije (Kad komšije svrate) u kojima su glumili hrvatski branitelji s Banije. Oni su često glumili svoje susjede, srpske ratne zločince. Među rekonstruktorima je posebno istaknuo Gordan Stojić. On je glumio uloge nasilnih i pijanih ubojica. Posebnu popularnost postigle su uloge dvostrukog ubojice Đuke, Mile Rokera, ubojice i ljubitelja rock glazbe i Joke Capana koji je ubio cijelu obitelj prvog susjeda.

Prijetnje[uredi | uredi kôd]

Nakon rekonstrukcija zločina pogotovo pokolja hrvatskih civila u Domovinskom ratu novinarska ekipa, a u prvom redu voditelj Robert Valdec počeli su dobijati prijetnje smrću od navodnih pripadnika bivše SVK.

Novinari[uredi | uredi kôd]

Žana Ćorić
Mirna Kozina
Ivana Mandić
Gordan Stojić
Ivana Tarnaj
Sanja Petrović
Ivan Žada

Suradnici[uredi | uredi kôd]

Romeo Vrečko, kriminalist
Dina Grgurić, analitičarka
Nenad Škare, odvjetnik

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Večernjakov ekran [2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Film reel.svg Nedovršeni članak Istraga (kriminalistički magazin) koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.