Ivan Cvitanović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Don Ivan Cvitanović (Baška Voda, 1932. - Split, 20. studenoga 1996.), hrvatski rimokatolički svećenik, publicist, kolumnist, šahist. Pisao je u mnogim revijama i časopisima (Crkva u svijetu, Bogoslovska smotra, Veritas...). Posljednje tri godine bio je redoviti suradnik dnevnih novina Slobodne Dalmacije, gdje je imao svoju kolumnu. Napisao je i izdao četiri knjige: Razgovor (1982.), Odnosi (1983.), Zaljubljenost (1985.) i Misterij ljubavi (izdana postumno 1997.). Pokrenuo je i izdavačku biblioteku "Buvina".[1] Razgovor, Odnosi i Zaljubljenost! čine psihološko-poetičnu trilogiju.[2]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se u Baškoj Vodi. Zaredio se za svećenika je 1956. godine. Prvo je bio župnik u Medovu Docu, zatim je bio tajnik nadbiskupa Frane Franića. Tijekom tog vremena diplomirao je na studiju matematike i fizike, pa te predmete predaje u splitskoj sjemenišnoj gimnaziji. Imenovan je kapelanom i vjeroučiteljem u prvostolnici sv. Dujma, a 1979. je instaliran na službu župnika i kanonika. Bio je katedralni župnik, studentski vjeroučitelj, profesor matematike i fizike, šahist i nogometaš, hajdukovac, dušobrižnik ulice, obnovitelj katedrale. Ostavio je trajan pečat na splitske osamdesete i prvu polovinu devedesetih godina. Poznat po svom "gradskom pastoralu" i družio se sa svim vrstama ljudi. Bio je svugdje i odsvuda su dolazili k njemu. Na vjeronaučnim satima za mladež bila je tolika posjećenost da su slušači bili i izvan da se nije moglo doći blizu, koliko je bilo mnogo ljudi. Za vrijeme nedjeljnih propovijedi bilježila se rekordna posjećenost splitskoj katedralnoj rotondi. Njegov vjeronauk nije bio klasičan u cilju učenja vjerskih istina, nego je bio šira pristupa koji se nije ograničio samo na doktrinalnu misao, nego je u dijalog dovodio sve ideje i vodio slušatelja evanđeoskim putem prema Kristu. Poželjno je to bilo i za one koji nisu vjernici, a tražili su mogućnost premošćivanja ateizma i kršćanstva. Živio je i djelovao u skladu s "aggiornamentom – posadašnjenjem Crkve".[2] Član šahovskog kluba GŠK Solin-Cemex.

Citati[uredi | uredi kôd]

Izabrani citati:[2]

  • Kada je sve rečeno, treba šutjeti.
  • Jer šutnja nije samo izraz nemoći i nedostatak onoga što treba drugome reći, već je ona znak da smo sve rekli.
  • Govor šutnje drugome otkriva i objavljuje totalitet, sveukupnost, transcendenciju.
  • I samo onaj tko zna šutjeti obećava neviđeno.
  • Samo onaj tko šuti, ne može biti obeščašćen.
  • Samo govor šutnje moguće je vječno slušati, a da ti ne postane dosadno.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Verbum Razgovor, Monolog o razgovoru: Ivan Cvitanović (pristupljeno 20. svibnja 2019.)
  2. 2,0 2,1 2,2 Slobodna DalmacijaInačica izvorne stranice arhivirana 8. kolovoza 2017. Don Ivan Cvitanović bio je brižni (vjero)učitelj Veloga mista, 24. studenoga 2016. (pristupljeno 20. svibnja 2019.)
Crystal128-email.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica tvrtke Verbum (http://www.verbum.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Verbum.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.