Ivan Jakovina

Izvor: Wikipedija

Ivan Jakovina (Lukavac, Bosna i Hercegovina, 1934.Požega, 14. rujna 2011.), učitelj, knjižničar, novinar i publicist.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Ivan Jakovina rodio se 1934. u obrtničkoj obitelji, od majke Slavonke i oca iz Hrvatskog zagorja. Školovao se u Slavonskome Brodu (1941. – 1953.). Kao učitelj službuje u selima Požeštine (Jeminovac, Ivandol, Zakorenje) do 1962. Zatim odlazi na dužnost direktora Narodne knjižnice i čitaonice u Požegi, a 1965. postavljen je za direktora, glavnog i odgovornog urednika, novinara i tehničkog urednika Požeškoga lista.

Kao sudionik političkih previranja, poznatijim pod nazivom Hrvatsko proljeće, isključen je iz Saveza komunista i smijenjen s rukovodnih dužnosti. Nastavlja raditi kao tehnički urednik i novinar, do umirovljenja 1993. godine.

Surađivao je s Jednotom iz Daruvara, zagrebačkim Večenjim listom, Našim planinama i Hrvatskim planinarom, te drugim listovima i časopisima. Bio je urednik Biblioteke Papuk, autor knjige Fino i naopako Šijačijom, a pjesme je pisao za dušu i prijatelje.

Potaknuo je i ostvario mnoge kulturološke projekte i manifestacije (časopisi, izložbe, promocije, tribine, spomen-obilježja...) Angažirano je pisao o temama vezanim uz zaštitu prirode, posebice zaštiti gorskoga potoka Dubočanke, protiv odlaganja nuklearnog otpada na Papuku, prestanku iskorištavanja kamena na padinama Lapjaka u Velikoj itd.

Bio je aktivan član nekolicine udruga i društava, te pripadnik Požeške građanske straže. Uz priznanje za profesionalni rad, dobio je i najviša vatrogasna, športska i planinarska odlikovanja, kao i titulu Veliki Grgur. Godine 2004. dobio je od grada Požege nagradu za životno djelo[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Jakovina, Ivan,Svaštara Maloga Pajde, Grad Požega i Turistčka zajednica grada Požege, Požega, 2009., ISBN 978-953-6472-05-5, Bilješka o piscu

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]