Ivan Padovec

Izvor: Wikipedija
Ivan Padovec
Ivan Padovec
Slika s potpisom
Životopisni podatci
Rođenje 17. srpnja 1800., Varaždin, Hrvatska
Smrt 4. studenog 1873., Varaždin, Hrvatska
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Ivan Padovec (Varaždin, 17. srpnja 1800.Varaždin, 4. studenog 1873.) bio je hrvatski gitarist i skladatelj.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Ivan Padovec je u Zagrebu pohađao učiteljsku školu, a glazbu je učio kod J.K. Wisner-Morgensterna. U gitari je samouk. Javno je nastupao od 1827., te potom živio u Beču i nastupao u Europi. Godine 1848. vratio se potpuno slijep u Varaždin, gdje je podučavao, ponekad nastupao i skladao. Prema njegovu nacrtu je u Beču izrađena gitara s 10 žica (čuva se u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt) za koju je napisao i priručnik. Skladao je djela za gitaru i popijevke u kojima ima prizvuka hrvatskih pučkih napjeva.

Prema Kuhaču, Padovec je bio možda "prvi i jedini hrvatskog gitarski virtuozo".[1]

Nije poznato gdje su završila sva njegova djela, jer je dio poslao u Beč, a nije poznato komu; srećom je dio njegovih djela kupio njegov učenik Lavoslav Vojska, lokalni dužnosnik, vrsni gitarist i pjevač.[1] Padovec je skladao preko 200 djela koje je napisao uglavnom za jednu ili dvije gitare, nešto za glas uz gitarsku pratnju te za komorne orkestre.[1] Skladbe za glas i glazbalo pisao je na stihove hrvatskih, austrijskih i njemačkih pjesnika.[1] Radovi su mu od jednostavnih do složenih sonatina, plesova i inih složenih djela.[1] Djela su mu objavili hrvatski nakladnici Lavoslav Hartman i drugi.[1] Umro je bez potomstva. Pogreb je bio skroman, a poslije su mu štovatelji podignuli spomenik.[1] Pokopan je na Gradskom groblju Varaždin.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e f g na Google Knjigama: Uroš Dojčinović: Padovec Collection. 21 Original Solos by the Legendary Croatian Composer, , Mel Bay Publications, 2010., str. 7

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]