Ivan Radočaj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ivan Radočaj (1964. - seoska općina Armstrong, Inwood, 17. rujna 2007.) je bio bivši kanadski kečer i borac po mješovitim borilačkim vještinama. Bio je hrvatskog podrijetla.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Prije keča, igrao je nogomet za St. John's High School. Ipak, jer je bio iz obitelji ljubitelja keča (otac Josip, mati Darlene i sestra Barb), a i sam je bio ljubiteljem keča, kao i činjenice da su svi ukućani vjerovali da bi Ivan mogao uspjeti u keču zbog svoje veličine (preko 183 cm i više od 110 kg), Radočaj se počeo baviti kečom.
Svoju kečersku karijeru je napravio u gradu Winnipegu.
Debitirao je 24. lipnja 1981., pri organizaciji New Brand Wrestling. Pored te, surađivao je sa organizacijom Central Canadian Pro Wrestling.
Bio je poznat pod nadimcima Croatian Giant (Hrvatski div) i Ivan the Giant (Ivan Div).
Nakon kečerske karijere, okrenuo se sumo hrvanju i mješovitim borilaškim vještinama (MMA). U tim se športovima borio pod imenom Big John Radocaj (Veliki Ivan Radočaj).
Nakon što je New Brand Wrestling prestao postojati 1984., Radočaj nije još dugo bio nazočan u ringu.
Radočaj nije bio preambiciozan za ići do vrha, pa je napustio keč i do kraja '80-tih je bio zaboravljen.

Imao je problema sa težinom, tako da ga je vremenom gledateljstvo počelo nazivati Lumpy, zbog njegove sve prekomjernije težine.
Naposljetku su ga njegovi problemi sa težinom (došao je do skoro 310 kg) doveli do toga da je morao napraviti operaciju želudca. Neko vrijeme nakon operacije, uspio se vratiti svojoj težini iz '80-tih, oko 95 kg.

Kasnije je za života još jednom mu zdravlje došlo u ozbiljnu ugrozu, zbog automobilske nesreće, zbog koje je ostao ozlijeđena vrata.

17. rujna 2007. je pronađen zaklan u njegovom seoskom domu u seoskoj općini Armstrongu kod Inwooda u Manitobi, Kanada. Prema kanadskoj policiji (RCMP-u), Ivan Radočaj je umro od premlaćivanja na smrt.

Uspjesi[uredi | uredi kôd]

  • 1985. - prvi prvak Manitobe u sumu po organizaciji North American Sumo Wrestling (vlasnika Waltera Shefchyka)

Vidi[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]