Ivan Radočaj

Izvor: Wikipedija

Ivan Radočaj (1964. – seoska općina Armstrong, Inwood, 17. rujna 2007.) je bio bivši kanadski kečer i borac po mješovitim borilačkim vještinama. Bio je hrvatskog podrijetla.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Prije keča, igrao je nogomet za St. John's High School. Ipak, jer je bio iz obitelji ljubitelja keča (otac Josip, mati Darlene i sestra Barb), a i sam je bio ljubiteljem keča, kao i činjenice da su svi ukućani vjerovali da bi Ivan mogao uspjeti u keču zbog svoje veličine (preko 183 cm i više od 110 kg), Radočaj se počeo baviti kečom.
Svoju kečersku karijeru je napravio u gradu Winnipegu.

Debitirao je 24. lipnja 1981., pri organizaciji New Brand Wrestling. Pored te, surađivao je s organizacijom Central Canadian Pro Wrestling.
Bio je poznat pod nadimcima Croatian Giant (Hrvatski div) i Ivan the Giant (Ivan Div).
Nakon kečerske karijere, okrenuo se sumo hrvanju i mješovitim borilaškim vještinama (MMA). U tim se športovima borio pod imenom Big John Radocaj (Veliki Ivan Radočaj).
Nakon što je New Brand Wrestling prestao postojati 1984., Radočaj nije još dugo bio nazočan u ringu.
Radočaj nije bio preambiciozan za ići do vrha, pa je napustio keč i do kraja '80-tih je bio zaboravljen.

Imao je problema s težinom, tako da ga je vremenom gledateljstvo počelo nazivati Lumpy, zbog njegove sve prekomjernije težine.
Naposljetku su ga njegovi problemi s težinom (došao je do skoro 310 kg) doveli do toga da je morao napraviti operaciju želudca. Neko vrijeme nakon operacije, uspio se vratiti svojoj težini iz 1980-ih, oko 95 kg.

Kasnije je za života još jednom mu zdravlje došlo u ozbiljnu ugrozu, zbog automobilske nesreće, zbog koje je ostao ozlijeđena vrata.

Dana 17. rujna 2007. je pronađen zaklan u njegovom seoskom domu u seoskoj općini Armstrongu kod Inwooda u Manitobi, Kanada. Prema kanadskoj policiji (RCMP-u), Ivan Radočaj je umro od premlaćivanja na smrt.

Uspjesi[uredi | uredi kôd]

  • 1985. - prvi prvak Manitobe u sumu po organizaciji North American Sumo Wrestling (vlasnika Waltera Shefchyka)

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]