Josip Nikolai Peruzović

Izvor: Wikipedija
Peruzović na turneji "Legende hrvanja", na gostovanju u zrakoplovnoj bazi Bagramu u Afganistanu.

Josip Nikolai Peruzović (Split, Hrvatska, 14. listopada 1947.28. srpnja 2018.),[1][2] poznat pod borilačkim imenom Nikolai Volkoff,[3] profesionalni hrvač hrvatskog podrijetla poznat po nastupima pod krovom organizacije WWF. Premda je na televiziji prikazivan kao neprijateljski Rus, Peruzović je iz Hrvatske. Poznat po nastupima u paru sa Željeznim Šeikom, s kojim je osvojio World Tag Team Championship (WWE) na inauguralnom događaju WrestleManije, te s Borisom Zukhovim kao The Bolsheviks.

Peruzoviću su roditelji s otoka Brača i Sinja. Bio je članom jugoslavenske reprezentacije u dizanju utega do 1967., a onda je prebjegao u Kanadu, iskoristivši prigodu kad je bila na turniru u dizanju utega u Beču, u Austriji. U Kanadu ga je trenirao u Calgaryju Stu Hart, nakon njegova dolaska u SAD 1970. godine.

World Wide Wrestling Federation[uredi | uredi kôd]

Kad je došao, natjecao se pod krovom World Wide Wrestling Federation (WWWF) (danas WWE). Borio se pod imenom Bepo Mongol, a vodio ga je "kapetan" Lou Albano. U paru s Getom Mongolom, osvojio je naslov WWWF International Tag Team od Tonyja Marina i Victora Rivere 15. lipnja 1970.[4] Nakon što je izgubio naslove od Lukea Grahama i Tarzana Tylera u borbi u kojoj su se ujedinili naslovi prvaka po WWWF International i WWWF World Tag Team Titles, nastavio se natjecati samostalno pod imenom Nikolai Volkoff.[4]

1974. se je godine pojavio u borbi za pamćenje koja je rasprodala cijeli Madison Square Garden. Borio se protiv jednog od najslavnijih prvaka, velikog Bruna Sammartina.[4] Volkoff je lovio naslov WWWF veći dio svoje rane karijere i svaki prvak po WWWF-u uvijek mu je dao prigodu za borbu za naslov.

Nastupao je i pod imenom Boris Breznikoff.

Visine je 193 cm,[3] a težine 143 kg.[4]

Vidi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Nikolai Volkoff, profil na Online World Of Wrestling, preuzeto 21. rujna 2008.
  2. (eng.) Jack Jorgensen: WWE Hall of Famer, legendary heel Nikolai Volkoff dies at age 70, CBS Sports, 29. srpnja 2018. Pristupljeno 29. srpnja 2018.
  3. a b Nikolai Volkoff WWE Hall of Fame Profile. WWE. Pristupljeno 30. ožujka 2011.
  4. a b c d Nikolai Volkoff Profile. Online World Of Wrestling. Pristupljeno 21. rujna 2008.