Ivan Stipić

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "znanstvenik".
(Primjeri uporabe predloška)

Ivan Stipić (Slavonski Brod, 1971.) kulturolog, viši knjižničar, prof. filozofije i informatologije. Živi i radi u Slavonskom Brodu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Ivan Stipić je rođen 31. kolovoza 1971. godine u Slavonskom Brodu. Višekratno je odlikovani dragovoljac i HRVI Domovinskog rata (70%).[1] U rodnom gradu završio je osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 2001. godine filozofiju i informatologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.[2] Na istom fakultetu završava i studij knjižničarstva 2007. godine. 2018. rješenjem Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske dodjeljeno mu je zvanje viši knjižničar. Doktorand je Poslijediplomskog doktorskog studija Informacijskih i komunikacijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu s prihvaćenom temom doktorskog rada. Voditelj je Sveučilišne knjižnice Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Kroz svoje radno i menadžersko iskustvo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Gradskoj knjižnici Slavonski Brod i Sveučilišnoj knjižnici Sveučilišta u Slavonskom Brodu posebno se specijalizirao na području istraživanja zavičajne povijesti, pisane kulturne baštine te za izradu (bio)bibliografija. U svojem dosadašnjem radu autor je više puta izlagao na domaćim i međunarodnim znanstvenim i stručnim skupovima s temama iz povijesti, povijesti književnosti i knjižničarstva te je u suautorstvu objavio knjigu Leksikon brodskih pisaca.[3] Ivan Stipić je i autor više znanstvenih, stručnih i popularnih radova (predgovori, pogovori, prigodnice, kritike,…).[4] Kao urednik uredio je tridesetak monografskih izdanja i dvije web stranice (www.gksb.hr;[5] www.brodensia.hr[6]). Osnivač je i predsjednik udruge Brodski kulturni krug Pannoniae gloria. Član je i Matice hrvatske, Lions Cluba, Udruge HVIDRA i Kajak kanu kluba "Marsonia" i Družbe "Braća hrvatskoga zmaja" (Zmaj Virski od sv. Jurja).

Nagrade[uredi | uredi kôd]

  • Kovanica od zlata[7]

Odlikovanja[uredi | uredi kôd]

  • Spomenica Domovinskog rata[8]
  • Red hrvatskog križa[9]

Djela[uredi | uredi kôd]

  • Stipić, Ivan; Grubanović, Mirna; Mataić Agičić, Darija. Leksikon brodskih pisaca. Slavonski Brod: Gradska knjižnica Slavonski Brod : Društvo hrvatskih književnika, 2016.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatski ratni vojni invalid. Pristupljeno 10. svibnja 2021.
  2. Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Pristupljeno 10. svibnja 2021.
  3. Dubravka Oraić Tolić. 16. siječnja 2017. Zlatno žito brodskoga kulturnog polja. matica.hr. Pristupljeno 10. svibnja 2021.
  4. CROSBI : Hrvatska znanstvena bibliografija. Institut Ruđer Bošković. Pristupljeno 10. svibnja 2021.
  5. Ivan Stipić. Gradska knjižnica Slavonski Brod. Pristupljeno 10. svibnja 2021.
  6. Ivan Stipić. Digitalni repozitorij brodske baštine - Brodensia. Pristupljeno 10. svibnja 2021.
  7. Prijedlog odluke o dodjeli županijskih javnih priznanja Brodsko-posavske županije u 2022. godini, Brodsko-posavska županija, pristupljeno 4. kolovoza 2022.
  8. Spomenica Domovinskog rata. Pristupljeno 10. svibnja 2021.
  9. Odluka o dodjeli odlikovanja Red hrvatskog križa. Pristupljeno 26. siječnja 2022.