Ivan Vladislav

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)

Ivan Vladislav (bug. Иван Владислав) bio je car Bugarske iz dinastije Kometopuli, koji je vladao od kolovoza ili rujna 1015. do svoje smrti u veljači 1018.[1] Godina njegovog rođenja je nepoznata. Njegovi su roditelji bili Aron Bugarski – brat cara Samuila – i njegova žena. Samuilo je dao pogubiti Arona, optuživši ga za izdaju te je htio ubiti i Ivana, no njega je spasio njegov bratić, Samuilov sin Gavril Radomir, koji je naslijedio Samuila.

Godine 1015., Ivan je dao ubiti Gavrila te je preuzeo vlast, postavši car. Situacija u Bugarskoj bila je vrlo očajna zbog dugogodišnjeg rata s Bizantskim Carstvom, pa je Ivan pokušao postići nekakav dogovor s bizantskim carem Bazilijem II., nadajući se da će napadi na Bugarsku prestati, no nije uspio u svom naumu. Ivan je pokušao ojačati bugarsku vojsku te je dao obnoviti mnoge bugarske utvrde. Ubijen je u veljači 1018. te su se nakon njegove smrti bugarski patrijarh i mnogi bugarski plemići predali Baziliju na milost i nemilost, nadajući se da će tako spasiti svoje živote.

Obitelj[uredi | uredi kôd]

Sarkofazi Samuila, Gavrila i Ivana Vladislava

Ivanova supruga bila je Marija, čije je podrijetlo nepoznato, a koja je Ivanu rodila Presijana II., Arona, Alusijana, Trajana (otac Marije Bugarske) i Katarinu, koja je postala bizantska Augusta kao žena cara Izaka I. Komnena.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori i bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. IVAN VLADISLAV, son of AARON [Kometopoulos] & his wife. „He succeeded in 1015 as IVAN VLADISLAV Tsar of the Bulgarians.”
  • Andreev, Jordan; Milcho Lalkov (1996). The Bulgarian Khans and Tsars. Abagar. ISBN 954-427-216-X.
  • Fine, John Van Antwerp (1994). The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest. University of Michigan Press. ISBN 978-0-472-08260-5.