Ivna Talaja

Izvor: Wikipedija

Ivna Talaja (Makarska, 21. studenoga 1967.) hrvatska pjesnikinja, radijska voditeljica i urednica.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Osnovnu i srednju školu pohađala je u rodnom gradu, a potom studirala pedagogiju i psihologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Zaposlena je na RMR-u (Radio Makarska rivijera) kao voditeljica i urednica. Iza nje su brojne emisije u kojima je obradila razne teme posvećene duhovnosti, djeci, zdravlju, kulturi. Poeziju i prozu objavljivala je u katoličkim listovima Mali koncil, Marija, Glasnik Srca Isusova i Marijina, MI list mladih… Stihovi su joj prevedeni na talijanski jezik. U okviru obilježavanja 2000 godina kršćanstva, Multikulturalni centar iz Milana uvrstio joj je pjesme u internacionalni projekt pod nazivom QUEL LIBRO NEL CAMMINO DELLA MIA VITA.

Djela[uredi | uredi kôd]

Antologije, zbornici i knjige u kojima su joj objavljene pjesme[uredi | uredi kôd]


Svojom erudicijom i oduhovljenim spoznajnim dometima autorica nas, u simplificiranoj simbolici, nenametljivo upućuje na asocijativnu putanju prema spoznaji, a začudnost koju doživljavamo u mnogim završnim stihovima, osobito misaono obogaćenima, novi je meditativni izazov i poticaj da se vraćamo na prethodne stihove, simbole i slike u njima te, unoseći ih u svoju svijest, susrećemo se sa svojim bićem i pjesmom ostvarujemo vrhunac osobnoga doživljaja.

Dunja Kalilić


Kako je moguće tako jednostavno, jezgrovito, a istodobno tako snažno pisati, tako duboko osjećati, tako, metaforički rečeno, slobodno zahvaćati Boga!? Moguće je jer, lepršavo slobodna i radosna, Ivna Talaja gleda u otajstvo Svjetla i, poput Beatrice, prima nas za ruku i vodi kroz Genezaretske vedrine - da ne izgubimo krila… Pojava Ivne Talaje u hrvatskome pjesništvu posve je samosvojna i unikatna.

dr. Vladimir Lončarević


Talaja posebno njeguje pjesničku molitvenost, više težeći reduciranom izričaju nego jezičnoj abundanciji. Njezine pjesničke slike i njezini motivi otvoreni su predokusu transcendencije, katkada čistim mističnim stanjima duše i jednostavnim doživljajima nadnaravnoga. …Bila potaknuta kakvim prirodnim fenomenom, bila nagnuta pod teretom križa, bila taknuta čistoćom i bjelinom Marijinom, razgovarala s anđelima, bila prodahnuta tajnom Svetoga Trojstva ili razmišljala pred dverima Vječnosti, Ivna Talaja svjedoči svjetlo svoje riječi, svoga tijela i svoje duše: kao da stihovljem izgara golema a nježna, snažna a krhka svijeća.

mr. sc. Božidar Petrač


Poezija Ivne Talaje svojom lapidarnošću, visokim stupnjem metaforike i simbolizacijom iskustva uvlači čitatelja u najdublji doživljaj kršćanske duhovnosti, što samo sugerira da je autorica jasno shvatila često ponavljanu Isusovu poruku: oni koji imaju oči, neka vide, oni koji imaju uši, neka čuju. I očito je da je autorica to razumjela kao poziv za dublje razumijevanje Duha Božjega i njegova djelovanja u svijetu, pa i nije začudno da su i prva i druga njezina knjiga poezije u znaku uspinjanja prema Svjetlosti, pa njezinu poeziju asocijativno odmah smještamo u kontekst mističkih kršćanskih pjesnika...

Stanko Bašić


Čitajući Talaju, odmah nas zapuhne žestina njezina patosa, strast vjerske ljubavi, svjedočenje pjesmom… Ljubav je osnovni motiv Ivnina pjevanja… Ljubav kroz mnoge preobrazbe i slike. Ljubav vrije, teče kao svjetlosna bujica, no, često je i sasvim diskretna, tek osmijeh ili disanje. Tanahni lahor i meditativno zrenje. …Ivnina poezija je odgovor na Isusov poziv i karizmatsko naviještanje Radosne vijesti, ali, iznad svega, ona je sama nebeska radost…

Josip Sanko Rabar


U biblijskom duhu, autorica svoju riječ prihvaća i podređuje višnjem nadahnuću. Osjeća se kao svetopisac koji piše ono što mu je diktirano, i piše ga za onoga od koga dolazi takav diktat. U pjesničko-religioznom zanosu ide dotle da ne pripada više sebi već Njemu, kao što ni poezija nije njezina već Njegova. To je zanos koji doživljava pred Presvetim, u trenucima kad ju obujme namjere Neba. …U ovoj poeziji sve ide k ushitu, prema sjedinjenju s Nebom, što kida okove vremena i prostora, prostor gubi svoje značenje, a vrijeme se pretapa u vječnost.

dr. don Ivan Bodrožić


Stihovi su joj preliveni bistrinom, iskrenošću, prozračnošću, ljepotom, nepatvorenošću i evanđeoskom čistoćom. Kao da motrim kristal - safir, kroz koji se prelamaju boje sunca… Kao da su pred nama nježni pasteli ili akvareli naslikani impresionističkim stilom jednog Matissea, Cezannea, Renoira, Degasa. …Kroz stihove se reflektiraju filozofsko-meditativni-egzistencijalni akcenti. Ivna kroz poeziju ima cilj da svi ljudi upoznaju Ljubav...

s. Marija od Presvetog Srca, OSC


Poezija Ivne Talaje poezija je duše. Njezin ispis. Može se nekome činiti da je takvu poeziju najlakše pisati, ali to je samo privid. Poezija duše u sebi sadrži duboku zahtjevnost… Za mene je ta poezija čudo. I ja pred tim čudom stojim zahvalan.

Stjepan Lice