Izidor Bistrović

Izvor: Wikipedija

Izidor Bistrović (Gornje Jesenje, 5. prosinca 1949.Blažuj kod Sarajeva, 3. prosinca 1969.), hrvatski isusovački novak i mučenik ubijen na služenju vojnoga roka u Jugoslavenskoj narodnoj armiji.

U vojsci je doživljavao mnoge provokacije, nagovaranja da ostavi Družbu Isusovu i svećenički poziv, nuđene su mu primamljive službe i povlastice, samo da bi prešao komunistima. U vojsci je dobio čin desetara, iako se protivio, znajući da ga na taj način žele zavesti.

Rođen je u župi Gornjem Jesenju. Od djetinjstva je pokazivao ozbiljnost, pa ga je mati ostavljala skrbiti o mlađoj djeci i sestrama. U školi je bio odličan. Dosta rano je izrazio je i želju za odlaskom u Družbu Isusovu i svećeništvo. U jugoslavenskoj komunističkoj vojsci nuđen mu je i viši čin te aktivna časnička služba nakon redovitoga vojnog roka, davani su mu povjerljivi poslovi, samo da napusti svećeničko zvanje. Njegov komentar je bio: "Nisam za to htio ni čuti, jer imam samo jednu želju, a ta je postati svećenik." Vjerojatno su se u njegovu nepokolebljivost uvjerili i nadređeni u vojsci. Konačno je, u rano ujutro 4. studenog 1969., ubijen u Blažuju kod Sarajeva. Službeno pismeno priopćenje vojne vlasti glasilo je: "Vojnik M. T. nakon što je ubio desetara Izidora Bistrovića htio je i sebi oduzeti život ispalivši si u trbuh tri metka." Što je stajalo iza toga, što se stvarno zbilo ostalo je obavijeno velom tajne. No, Izidor Bistrović nije ni prvi ni posljednji hrvatski mladić koji je iz jugoslavenske komunističke vojske vraćen kući u zapečaćenom lijesu, s posve nejasnim i nerazjašnjenim okolnostima smrti.[1]

Vojniku ubojici liječničkom je intervencijom spašen život. Kad se oporavio protiv njega je pokrenut sudski postupak, ali ne na vojnom, nego na civilnom sudu. Suđenje je bilo u Sarajevu. Ubojicu M.T. sud je oslobodio od odgovornosti za ubojstvo. Oslobodila ga je liječnička izjava kojom je M.T. proglašen psihički neuravnoteženim. Takve okolnosti suđenja i oslobođenje ukazuju da je ubijen u promišljenom i dobro isplaniranom ubojstvu.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Josip Bišćan, Hrvoje: 50. OBLJETNICA UBOJSTVA Izidor Bistrović, mladi isusovački novak i mučenik vjere Hrvatska katolička mreža, 3. prosinca 2019. (pristupljeno 10. prosinca 2019.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]