Izidor Bistrović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Izidor Bistrović (1949.-1969.), dvadesetogodišnji isusovački novak i mučenik, ubijen na služenju vojnoga roka u jugoslavenskoj komunističkoj vojsci (JNA). U vojsci je doživljavao mnoge provokacije, nagovaranja da ostavi Družbu Isusovu i svećenički poziv, nuđene su mu primamljive službe i povlastice, samo da bi prešao komunistima. U vojsci je dobio čin desetara, iako se protivio, znajući da ga na taj način žele zavesti.

U jugoslavenskoj komunističkoj vojsci nuđen mu je i viši čin te aktivna časnička služba nakon redovitoga vojnog roka, davani su mu povjerljivi poslovi, samo da napusti svećeničko zvanje. Njegov komentar je bio: "Nisam za to htio ni čuti, jer imam samo jednu želju, a ta je postati svećenik." Vjerojatno su se u njegovu nepokolebljivost uvjerili i nadređeni u vojsci. Konačno je, u rano ujutro 4. studenog 1969., ubijen u Blažuju kod Sarajeva. Službeno pismeno priopćenje vojne vlasti glasilo je: "Vojnik M. T. nakon što je ubio desetara Izidora Bistrovića htio je i sebi oduzeti život ispalivši si u trbuh tri metka."

Što je stajalo iza toga, što se stvarno zbilo ostalo je obavijeno velom tajne. No, Izidor Bistrović nije ni prvi ni posljednji hrvatski mladić koji je iz jugoslavenske komunističke vojske vraćen kući u zapečaćenom lijesu, s posve nejasnim i nerazjašnjenim okolnostima smrti.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]