J. Edgar Hoover

Izvor: Wikipedija
John Edgar Hoover - Direktor FBI-a

John Edgar Hoover, (Washington, D.C., 1. siječnja, 1895. – Washington, D.C., 2. svibnja 1972.) bio je direktor organizacije The Bureau of Investigation, koja je 1935. promijenila naziv u "Federal Bureau of Investigation," FBI. Po zanimanju je bio pravnik koji je završio studij na George Washington University. J. Edgar Hoover bio je direktor FBI-a 48 godina: od 10. svibnja 1924. sve do svoje smrti 1972. Tijekom svog mandata direktora FBI-a radio je pod osam američkih predsjednika. Nitko se nikada nije usuđivao izazivati Hoovera, pošto je on imao kompromitirajući materijal o svim američkim političarima. Tvrdilo se da je Hoover kod kuće držao tajne akte o svim poznatijim američkim političarima. Hoover je prelazio preko granica svojih ovlasti, optuživan za ucjene poznatih osoba u politici, vojsci, velikim poduzećima i da je koristio za nepuštene političke progone. Hooverov COINTELPRO- program radio je po uzoru na mafijaške metode pokušavajući razbiti grupacije: Socialist Workers Party, Ku Klux Klan, Black Panthers Party, Nation of Islam, Southern Christian Leadership Conference.

Špekuliralo se da je Hoover bio homoseksualac i da je mafija u SADu posjedovala pornografske slike njega i njegovog najbližeg suradnika Clydea Tolsona, u homoseksualnom činu, što je rezultiralo u Hooverovom protivljenju da se FBI bori protiv organiziranog kriminala. Sumnje o Hooverovoj seksualnoj orijentaciji i vezi s Tolsonom potječu iz činjenice da su obojica bili neženje i da je Hoover živio kod svoje majke do njene smrti, kada je on bio star 43 godine. Sve ove špekulacije nisu nikad potvrđene. Hoovera na mjestu FBI direktora zamjenjuje L. Patrick Gray.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Jennifer Terry, (1999.), An American Obsession: Science, Medicine, and Homosexuality in Modern Society ISBN 0-226-79366-4