JJ Cale

Izvor: Wikipedija
JJ Cale
Ime u rodnom listuJohn Weldon Cale
Rođen/a5. prosinca 1938.
Umro/umrla26. srpnja 2013.
Žanr/oviblues, rock
Zanimanjeglazbenik
Instrumentgitara, bas, klavir, klavijature, bubnjevi, vokal
Djelatno razdoblje1958. - 2013.
Producentska kućaShelter Records, Mercury Records, Polygram, Virgin Records, Rounder Records, Silvertone Records
AngažmanLeathercoated Minds, Eric Clapton, Leon Russell
Internetska stranicajjcale.com

John Weldon Cale (Oklahoma City, 5. prosinca 1938.La Jolla, 26. srpnja 2013.), poznatiji kao JJ Cale, bio je američki gitarist, pjevač te kantautor.[1] Smatra se tvorcem tzv. fingerpicking načina sviranja gitare,[2] kao i jednim od predstavnika Tulsa zvuka.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Odrastao je u Tulsi, gdje je počeo svirati s 10 godina u lokalnim sastavima.[3] Preseljenjem u Los Angeles početkom 1960-ih počinje njegova glazbena karijera. Zbog velike sličnosti imena s imenom glazbenika Johna Calea iz The Velvet Undergrounda, mijenja ime u JJ.[4] Budući da u Los Angelesu nije imao nekog značajnog uspjeha, te zbog pomanjkanja financijskih sredstava, planirao je povratak u Tulsu.[1] Međutim, 1965. snima pjesmu "After Midnight" koja će napraviti preokret i koja će uz kasniju "Cocaine" obilježiti karijeru Erica Claptona.[2]

Clapton pjesmu "After Midnight" uvrštava na svoj prvi album, koja postaje hit što je Caleu uvelike financijski omogućilo snimanje i izlazak na tržište njegovog prvog albuma Naturally, krajem 1971. i početkom 1972. Ovim albumom Cale je utemeljio svoj gitarski stil i vokalni izraz koji će obilježiti većinu njegovih albuma.[2] Osim pjesme "After Midnight", na albumu su se nalazile i dvije uspješne pjesme: "Call Me the Breeze" koju su obradili mnogi glazbenici, između ostaloga Lynyrd Skynyrd i Johnny Cash, te "Crazy Mama". Iste godine na tragu prvog albuma snima i drugi album Really, obilježen južnjačkim country bluesom.

Album Okie snimljen 1974. donio je lagani odmak prema gospel countryju i hitove "Cajun Moon" i "I Got the Same Old Blues" koji su naknadno obradili mnogi glazbenici (Freddie King, Eric Clapton, Lynyrd Skynyrd, Bryan Ferry i drugi). Albumom Troubadour iz 1976. Cale ne mijenja stil, a na njemu je i pjesma "Cocaine" koju je godinu kasnije Clapton obradio na svom albumu Slowhand i koja je postala praktično njegov zaštitni znak. Niti na sljedeća četiri studijska albuma Cale nije bitno odstupao od bluesa i blues rocka te prigušenog vokala. Nakon šestogodišnje pauze 1990. snima Travel-Log, nešto agresivniji album, ali bez bitne izmjene stila, kao i na sljedeća tri albuma: Number 10, Closer to You i Guitar Man. Sljedeće godine obilježile su suradnje s Leonom Russelom i Ericom Claptonom na albumima In Session iz 2003. te Road To Escondido iz 2006. ali i studijske albume To Tulsa and Back iz 2004. te Roll On iz 2009.[2] Road To Escondido je nagrađen nagradom Grammy za najbolji suvremeni blues album za 2007.[5]

U više od 40 godina djelovanja snimio je četrnaest studijskih albuma, a utjecaj JJ Calea na druge glazbenike bio je velik. U prvom redu to se odnosi na Marka Knopflera i Erica Claptona, ali i mnoge druge glazbenike koji su obrađivali njegove pjesme ili njegovali njegov način glazbenog djelovanja. Iz poštovanja prema Caleu, Clapton je na većini njihovih zajedničkih nastupa stajao desno iza Calea.[6] U čast njemu, Clapton je 2014. organizirao snimanje albuma Eric Clapton & Friends: The Breeze, An Appreciation of JJ Cale, na kojem su nastupili mnogi glazbenici na koje je Cale imao utjecaj: Tom Petty, Mark Knopfler, John Mayer, Willie Nelson i drugi.[7] Za doprinos glazbi, grad Tulsa mu se odužila 5. srpnja koji se od 2004. obilježava kao Dan JJ Calea.[8][9]

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Studijski albumi[10][uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b JJ Cale BioArhivirana inačica izvorne stranice od 6. listopada 2014. (Wayback Machine) (pristupljeno 5. listopada 2014.)
  2. a b c d Odlazak velikana laid-back gitare Slobodna Dalmacija (pristupljeno 5. listopada 2014.)
  3. Cale, J. J. Proleksis enciklopedija (pristupljeno 5. listopada 2014.)
  4. Preminuo JJ CaleArhivirana inačica izvorne stranice od 6. listopada 2014. (Wayback Machine) muzika.hr (pristupljeno 5. listopada 2014.)
  5. Grammy-Winning Songwriter J.J. Cale Dies (pristupljeno 5. listopada 2014.)
  6. Jednostavno vrhunskiArhivirana inačica izvorne stranice od 6. listopada 2014. (Wayback Machine) muzika.hr (pristupljeno 5. listopada 2014.)
  7. Tribute album Claptona i prijatelja za JJ CaleaArhivirana inačica izvorne stranice od 6. listopada 2014. (Wayback Machine) muzika.hr (pristupljeno 5. listopada 2014.)
  8. J.J. Cale dobio svoj danArhivirana inačica izvorne stranice od 6. listopada 2014. (Wayback Machine) muzika.hr (pristupljeno 5. listopada 2014.)
  9. Tulsa declares J.J. Cale Day (pristupljeno 5. listopada 2014.)
  10. Diskografija na službenoj straniciArhivirana inačica izvorne stranice od 25. veljače 2017. (Wayback Machine) (pristupljeno 5. listopada 2014.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi JJ Cale