Japanska mušmula

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nešpula
Plod nešpula
Plod nešpula
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Rosopsida
Red: Rosales
Porodica: Rosaceae
Rod: Eriobotrya
Vrsta: E. japonica
Dvojno ime
Eriobotrya japonica
(Thunb.) Lindl.

Japanska mušmula (hrvatski naziv ove vrste je japanska mušmula),[1] ali nije u rodu s mušmulom, vidi ispod; isto i mešpula, nešpula, nešpola, nespola,[2] nespula, nešpola, nješpula[3] je vrsta cvjetajuće biljke iz porodice Rosaceae. Uzgaja se u Japanu više od 1000 godina. Vjerojatno je autohtona u planinama centralne Kine.[4][5] To je malo do srednje veliko zimzeleno stablo koje se uzgaja komercionalno zbog svojih žutih plodova i kao ukrasno stablo zbog dekorativnog lišća.

Za Eriobotrya japonica se prije mislilo da je u bliskom srodstvu s rodom Mespilus (Mušmula), pa se i dan danas upotrebljava pogrešan naziv Japanska mušmula.[6]

Izgled[uredi | uredi kôd]

Malo do srednje veliko zimzeleno stablo, sa zaobljenom krunom, kratkim deblom te dlakavim novim izbojima. Stablo može narasti od 5-10 metara visoko, ali je uglavnom manje oko 3-4 metra. Lišće je jednostavno 10-25 centimetara dugo, tamno zeleno, čvrsto i kožnato na dodir s izraženim rebrima. Poleđina lišća je prekrivena smećkasto-zlatnim dlačicama istim onim kojima su prekriveni i mladi izboji.[7][8][9][10]

Plodovi[uredi | uredi kôd]

Nespole su neobične jer cvjetaju u kasnu jesen i ranu zimu, a plodovi sazriju do proljeća ili najkasnije do ranog ljeta. Cjetovi su dugi 2 centimetra u prosjeku. Bijeli su s 5 latica. Nalaze se u grozdu od 3-10 cvjetova. Cvjetovi imaju slatkasti snažan miris koji se osjeća na velikoj udaljenosti.

Plodovi koji se nalaze u grozdovima od 3-10 su ovalni, duguljasti glatki žuti do svijetlo narančasti. Meso ploda je žuto do narančasto. Plodovi ovisno o kultivaru mogu biti slatki pa i kiseli. Aroma je mješavina krušaka, citrusa te manga. Plod može imati od jedne do čak 10 velikih smeđih glatkih sjajnih sjemenki ( ovisi o kultivaru ). Kad su plodovi prezreli, koža se s njih lako skida. Egipatski kultivari spadaju među najslađe s najmanje sjemenki.[11]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Japanska mušmula je voće podrijetlom iz jugoistočne Kine. Uvedena je u Japan oko 700 godine, gdje se udomaćila i uzgaja se tamo više od tisuću godina. Za nju postoje kineski naziv pipa (枇杷) i japanski biva.[12] Također se udomaćila u Indiji, dijelu Mediterana, Južnoj Americi i dr.

Spominje se u drevnoj kineskoj književnosti, kao što su pjesme Li Poa. U portugalskoj literaturi se spominje još prije velikih zemljopisnih otkrića.

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Rječnik bilja (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 8. travnja 2017. Pristupljeno 23. prosinca 2017. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 2. dubrovniknet, Nespole - egzotično voće dubrovačkih vrtova koje su davno donijeli pomorci iz Kine i Japana, objavljeno 14. svibnja 2016., pristupljeno 6. travnja 2021.
 3. / Nespole otvaraju ljeto Provjerite vrijednost parametra |url= (pomoć). tportal
 4. Loquat Fact Sheet. UC Davis College of Agricultural & Environmental Sciences. Inačica izvorne stranice arhivirana 25. rujna 2018. Pristupljeno 25. travnja 2016.
 5. Flora of China
 6. Japanese Plum / Loquat. University of Florida, Nassau County Extension, Horticulture. Pristupljeno 20. ožujka 2012.
 7. Lindley, John. 1821. Transactions of the Linnean Society of London 13(1): 102, Eriobotrya japonica
 8. Thunberg, Carl Peter. 1780. Nova Acta Regiae Societatis Scientiarum Upsaliensis 3: 208, Mespilus japonica
 9. Ascherson, Paul Friedrich August & Schweinfurth, Georg August. 1887. Illustration de la Flore d'Égypte 73, Photinia japonica
 10. Davidse, G., M. Sousa Sánchez, S. Knapp & F. Chiang Cabrera. 2014. Saururaceae a Zygophyllaceae. 2(3): ined. In G. Davidse, M. Sousa Sánchez, S. Knapp & F. Chiang Cabrera (eds.) Flora Mesoamericana. Universidad Nacional Autónoma de México, México D.F..
 11. Loquat. Hort.purdue.edu. Pristupljeno 8. svibnja 2013.
 12. Loquat By Ken Love

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]