Jazon i argonauti (1963.)

Izvor: Wikipedija
Jazon i argonauti
Naslov izvornika
Jason and the Argonauts
RedateljDon Chaffey
ScenaristBeverly Cross
Glavne ulogeTodd Armstrong
Nancy Kovack
Honor Blackman
Gary Raymond
GlazbaBernard Hermann
SnimateljWilkie Cooper
DistributerColumbia Pictures
Godina izdanja1963.
Trajanje104 min.
Država SAD
Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Proračun$1,000,000
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Jazon i argonauti (eng. Jason and the Argonauts) je pustolovno fantastični film iz 1963. kojeg je režirao Don Chaffey. To je jedan od filmova čije je specijalne efekte odradio legendarni Ray Harryhausen.

Uloge[uredi | uredi kôd]

Radnja[uredi | uredi kôd]

Zli Pelias je osvojio Tesaliju i postao okrutni vladar, ali prema legendi će ga neki mladić zbaciti s trona. Taj mladić je Jazon pa ga Pelias pošalje u Kolhidu po legendarno zlatno runo nadajući se da će ovaj poginuti na svojoj nemogućoj misiji. Jazon unajmi brod "Argo" i hrabre mornare, među kojima su i Herkul, Kastro i Orfej. Na svojem putovanju stignu na otok na kojem ih napadne ogromni kip Talos, prođu morski prolaz smrti, pobijede Harpe ali i sretnu Medeju, u koju se zaljubi Jazon. Konačno, stignu do mjesta na kojem se nalazi zlatno runo.

Kritika[uredi | uredi kôd]

Jazon i argonauti smatra se razmjerno solidnim ostvarenjem fantastike i jednim od boljih filmova na čijim je specijalnim efektima radio legendarni Ray Harryhausen. Poklonici filma hvalili su maštovitu obradu mitova stare Grčke, spektakularnu bitku Jazona s vojskom skeleta ( koja je postala Harryhausenov zaštitni znak ) te šarm cjeline. Drugi dio kritike proglasio je pak film ukočenim, drvenim, s jednodimenzionalnim likovima i zastarjelim dijalozima, u kojemu su specijalni efekti jedina oaza zanimljivosti.

Kritičar John A. Nesbit je u svojoj recenziji hvalio film: "Ono čega se odmah sjetimo pri samoj spomeni na ovaj grčki mit su specijalni efekti Raya Harryhausena, posebno oni skeleti" kao i Rob Vaux: "Subotnja matinejska zabava u najboljoj tradiciji", dok je Ken Hanke suzdržano utvrdio: "Izvrsni specijalni efekti Raya Harryhausena, bezvoljni scenarij i gluma".

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]