Jean-Bédel Bokassa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Jean-Bédel Bokassa

Jean-Bédel Bokassa (22. veljače 1921. - 3. studenog 1996.), poznatiji kao Bokassa I. ili Salah Eddine Ahmed Bokassa, predsjednik i kasnije car Srednjoafričke Republike.

Rodio se u selu Bobangi, a otac mu je bio poglavica plemena M'Baka koje živi u šumama južnog Banguia.

Oca mu je štapom nasmrt pretukao francuski upravitelj za vrijeme kolonijalne vlasti. Majka mu je počinila samoubojstvo, ostavivši iza sebe dvanaestero siročadi.

Obrazovali su ga katolički misionari, a prešao je i na islam jedno vrijeme kako bi dobivao pomoć od Libije.

Bokassa je nadimak i znači "mala šuma" na jeziku njegova naroda.

Napravio je raskošnu ceremoniju krunidbe, valjda želeći podsjetiti na krunjenje cara Napoleona Bonapartea.

Ceremonija je koštala 20 milijuna američkih dolara, a niti jedan strani gost nije prisustvovao, iako su poslane pozivnice. Preobratio se na katolicizam, svoju izvornu vjeru. Vladao je diktatorski, a došao je na vlast udarom na Staru godinu 1965. godine. Uspoređivali su ga s diktatorom iz Ugande, Idi Aminom. Služio je u francuskoj vojsci, došavši do čina satnika, a onda pristupa vojsci Srednjoafričke Republike i postaje pukovnik.

Imao je sedamnaest žena i navodno pedesetero djece. Srušen je u udaru nakon pokolja skoro stotinu učenika koji su odbili nositi skupe školske uniforme. Pobjegao je u Obalu Bjelokosti, a kasnije u Francusku. Vratio se u zemlju gdje mu je suđeno za izdaju, ubojstva, kanibalizam i pronevjeru. Od smrtne kazne došao je do kazne od 20 godina zatvora. Kada je Kolingba došao na vlast, a prije uspostave demokracije podijelio je opći oprost. Umro je od srčanog udara u dobi od 75 godina.

Prozvao se trinaestim apostolom.