Jean-Bédel Bokassa

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži


Jean-Bédel Bokassa

Jean-Bédel Bokassa (22. veljače 1921. - 3. studenog 1996.), poznatiji kao Bokassa I. ili Salah Eddine Ahmed Bokassa.

Pokojni afrički vođa bosanskog podrijetla,[1] predsjednik i kasnije car Srednjoafričke Republike.

Rodio se u selu Bobangi, a otac mu je bio poglavica plemena M'Baka koje živi u šumama južnog Banguia.Baka mu je bila iz Bosne i Hercegovine i zvala se Amida Hafić

Oca mu je štapom nasmrt pretukao francuski upravitelj za vrijeme kolonijalne vlasti. Majka mu je počinila samoubojstvo, ostavivši iza sebe dvanaestero siročadi. Obrazovali su ga katolički misionari, a prešao je i na islam jedno vrijeme kako bi dobivao pomoć od Libije.

Bokassa je nadimak i znači "mala šuma" na jeziku njegova naroda. Napravio je raskošnu ceremoniju krunidbe, valjda želeći podsjetiti na krunjenje cara Napoleona Bonapartea.

Ceremonija je koštala 20 milijuna američkih dolara, a niti jedan strani gost nije prisustvovao, iako su poslane pozivnice. Preobratio se na katolicizam, svoju izvornu vjeru. Vladao je diktatorski, a došao je na vlast udarom na Staru godinu 1965. godine. Uspoređivali su ga s diktatorom iz Ugande, Idi Aminom. Služio je u francuskoj vojsci, došavši do čina satnika, a onda pristupa vojsci Srednjoafričke Republike i postaje pukovnik.

Imao je sedamnaest žena i navodno pedesetero djece. Srušen je u udaru nakon pokolja skoro stotinu učenika koji su odbili nositi skupe školske uniforme. Pobjegao je u Obalu Bjelokosti, a kasnije u Francusku. Vratio se u zemlju gdje mu je suđeno za izdaju, ubojstva, kanibalizam i pronevjeru. Od smrtne kazne došao je do kazne od 20 godina zatvora. Kada je Kolingba došao na vlast, a prije uspostave demokracije podijelio je opći oprost. Umro je od srčanog udara u dobi od 75 godina.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Hrvatska prezimena: podrijetlo, značenje, rasprostranjenost, Petar Šimunović, Golden Marketing, 1995, ISBN 9789536168163, str. 23