Prijeđi na sadržaj

Jean-Christophe Victor

Izvor: Wikipedija
Jean-Christophe Victor

Jean-Christophe Victor, 2013.
Rođenje 30. svibnja 1947.
Pariz, Francuska
Smrt 28. prosinca 2016.
Montpellier, Francuska
Državljanstvo francusko
Polje etnologija, geopolitika,
međunarodni odnosi
Portal o životopisima

Jean-Christophe Victor, rođen 30. svibnja 1947. u Parizu,[1] a umro 28. prosinca 2016. u Montpellieru,[2][3] francuski etnolog, predavač i stručnjak u području geopolitike i međunarodnih odnosa.

Osnivač i voditelj Laboratorija za politička istraživanja i kartografske analize (Lépac), čija su uža specijalnost primijenjena istraživanja u geopolitici te projiciranje budućih kretanja. Istaknuo se razvivši originalan televizijski format temeljen na kartama geografskih, političkih i, u pravom smislu riječi, geopolitičkih koncepata, emisiju S otvorenim kartama (franc. Le Dessous des cartes, njem. Mit offenen Karten), koja se od 1990. prikazivala prvo na TV postaji La Sept, a zatim na Arte-u.

Biografija[uredi | uredi kôd]

Obitelj[uredi | uredi kôd]

Jean-Christophe Victor je sin polarnog istraživača Paul Emilea Victora i televizijske producentice Éliane Victor (rođ. Decrais).

Suprug je Virginia Raisson, s kojom ima četvero djece.[4]

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Diplomirao je kineski jezik na Institutu za orijentalne jezike, završio poslijediplomski jednogodišnji studij u području političkih znanosti (1982)[5] te doktorirao etnologiju[6] na Institut za etnologiju u muzeju Čovjeka.[7] Za potrebe svog rada, on provodi godine u zabačenom selu u Birdim, selo Tamang, u Nepalu.[8] On razvija strast za azijskog kontinenta.

Wikicitati »Volim Aziju, i to je kontinent koji ja znam najbolje.«
(Jean-Christophe Victor, novine Libération[9] )

Karijera[uredi | uredi kôd]

Početkom 1970-ih godina, netom nakon što je diplomirao, kandidira za radno mjesto u Ministarstvu vanjskih poslova, u nadi da će biti zaposlen u diplomatskome predstavništvu u Pekingu. No, privremeno ga se imenuje kulturnim atašeom u Kabulu (Afganistan).[6] Nakon invazije Sovjetskog Saveza na Afganistan, angažiran je u Centru za analizu i predviđanja (CAP), kako bi dao svoj doprinos odličnim poznavanjem situacije u toj zemlji.

Wikicitati »Ja sam analizirao informacije - nisam prikupljao i slao informacije - morao sam odgoditi bilješke od tri stranice o razvoju situacije u Afganistanu i Pakistanu.«
(Jean-Christophe Victor, novine Libération[9])

Iz tog iskustva se rađa njegov osjećaj za sintezu, i on je napisao svoju prvu knjigu Grad šumova, u kojoj opisuje ulazak Afganistanaca u rat tijekom 1980-ih godina. Također sudjeluje u brojnim humanitarnim misijama u Afganistanu i Pakistanu, između ostaloga i kao suosnivač udruge Akcija za borbu protiv gladi. U CAP-u radi od 1980. do 1989. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. [1][neaktivna poveznica] Članci o Jean-Christophe Victoru na L'Express.fr
  2. [2] Le Monde, 29. prosinca 2016.
  3. [3] Libération, 29. prosinca 2016.
  4. « Mort de Jean-Christophe Victor, présentateur de l'émission "Le Dessous des cartes" »Arhivirana inačica izvorne stranice od 30. prosinca 2016. (Wayback Machine), Le Huffington Post.
  5. Prazna referenca (pomoć)
  6. a b Voir sur lesinrocks.com.
  7. Jean-Christophe Victor : « ce que je vois me plaît beaucoup », leprogres.fr, 4. srpnja 2016.
  8. Jean-Christophe Victor, Birdim, village tamang (Népal).
  9. a b Jean-Christophe Victor voyage sans retour, Libération.fr.