Jedinstveno područje plaćanja u eurima

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
33 članice Jedinstvenog područja plaćanja u eurima.

Jedinstveno područje plaćanja u eurima (eng. Single Euro Payment Area – SEPA) predstavlja inicijativu Europske unije za pojednostavljivanje bankovnih transfera iskazanih u eurima. Ostvarivanjem ovog projekta omogućuje se potrošačima, poslovnim subjektima i tijelima javne vlasti u članicama EU obavljati i primati plaćanja u eurima pod jednakim osnovnim uvjetima neovisno o njihovoj lokaciji.

SEPA se s danom 30. studenoga 2013. sastoji od 27 članica Europske unije, 4 članice EFTA-e odnosno Europske slobodne trgovinske zoneIslanda, Liechtensteina, Norveške i Švicarske - te Ujedinjenog Kraljevstva, Monaka i San Marina.

Pravni okvir[uredi | uredi kôd]

Europska komisija usvojila je u prosincu 2005. prijedlog novog jedinstvenog pravnog okvira, koji je rezultirao kasnijim usvajanjem Direktive o uslugama platnog prometa [1]. Navedena je direktiva morala biti prenesena u zakonodavstvo država članica Europske unije i Europskog gospodarskog prostora do 31. listopada 2009. godine. Švicarska se također odlučila za primjenu direktive, i to prvenstveno zbog visokog stupnja integracije svojih banaka unutar europskog bankarskog sustava.


Izvori[uredi | uredi kôd]