Jemenski kameleon

Izvor: Wikipedija
jemenski kameleon
Chamaeleo calyptratus
Chamaeleo calyptratus
Status zaštite
Status iucn3.1 LC hr.svg

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Podrazred: Lepidosauria
Red: Squamata
Podred: Sauria
Infrared: Iguania
Porodica: Chamaeleonidae
Rod: Chamaeleo
Vrsta: Ch. calyptratus
Dvojno ime
Chamaeleo calyptratus
Duméril & Bibron, 1851
Raspon
areal jemenskog kameleona
areal jemenskog kameleona
Sinonimi
Chamaeleo calcaratus Peters, 1870

Chamaeleo calcarifer Peters, 1871
Chamaeleo chamaeleon calcarifer Peters, 1871

Jemenski kameleon (Chamaeleo calyptratus), velika vrsta kameleona koja živi u planinskim područjima Jemena, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije.

Mužjak jemenskog kameleona primarno je zelene boje, često s prugama i točkama žute, smeđe i plave boje. Ovisno o emocionalnom stanju životinje zelena boja imat će raspon od svijetle limetaste zelene boje do crvenkaste maslinaste sivosmeđe boje. Kad su jemenski kameleoni pod stresom, često pokazuju jarku koloraciju uključujući jarkožutu, a ponekad čak i crnu boju. Okoliš samo djelomice doprinosi kameleonovoj "odluci" o promjeni boje. Netjerajuće ženke i mladi kameleoni općenito su jednolike zelene boje s nešto bijelih oznaka. Tjerajuće i gravidne ženke jesu vrlo tamne zelene boje s plavim i žutim točkama. Istaknutost ovih oznaka ovisi o nekoliko faktora uključujući zdravlje, raspoloženje i temperaturu guštera.

Mužjaci kameleoni ove vrste imaju malene ostruge ili pete na stražnjim stranama svojih stražnjih nogu dok ih ženke nemaju. Ova je ostruga prisutna na mužjacima od izlijeganja, a može narasti sa zrelošću. Odrasli su mužjaci relativno veliki za gmazove. Mogu doseći ukupnu dužinu od 60 cm. Većina primjeraka obično naraste između 35 i 45 cm. Ženke su manje, s prosječnom ukupnom dužinom od gotovo 30 cm. I mužjaci i ženke imaju na svojoj glavi ukrasnu izraslinu zvanu "kaciga".

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: jemenski kameleon.