Jenna Ortega

Ova stranica dio je WikiProjekta žene u crvenom. Kliknite ovdje za više informacija
Izvor: Wikipedija

Jenna Ortega
Jenna Ortega
Rodno ime Jenna Marie Ortega
Rođenje 27. rujna 2002., Palm Desert (Kalifornija), SAD
Godine rada 2012. − danas
Važnije uloge „Wednesday Addams”
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Jenna Marie Ortega (Palm Desert (Kalifornija), 27. rujna 2002.) - američka glumica

Rođena je 27. rujna 2002. u Kaliforniji. Četvrto je od šestero djece svojih roditelja. Otac joj je Meksikanac, a majka Meksikanka i Portorikanka.

Karijeru je započela kao dječja glumica, a istaknula se ulogom mlade Jane u seriji „Djevica Jane” (2014. - 2019.) Proboj je ostvarila ulogom Harley Diaz u seriji „Zaglavljeni u sredini” (2016. - 2018.)

Među mnogim drugim filmskim i televizijskim ulogama, 2022. godine istakla se ulogom u filmu „Vrisak” i 2024. u filmu "Milerova djevojka". Postala je svjetski poznata po ulozi Wednesday Addams u Netflixovoj seriji „Wednesday”. Serija se temelji na "Obitelji Addams". Za ulogu je nominirana za Zlatni globus i Nagradu Udruženja filmskih kritičara.

Tri tjedna nakon objavljivanja, serija „Wednesday” postala je druga najgledanija Netflixova serija na engleskom jeziku u povijesti platforme, dosegnuvši procijenjenih 150 milijuna kućanstava i ukupno 1 milijardu sati gledanja do prosinca 2022.[1] Jacob Stolworthy iz „The Independenta” nazvao je popularnost serije „bez presedana” i sugerirao da bi mogla pokrenuti razvoj nekoliko drugih spin-off televizijskih serija.[2]

Zbog svoje karijere nije "stvarno živjela normalnim životom" i izrazila je žaljenje što je propustila tradicionalno srednjoškolsko iskustvo i tinejdžerske prekretnice poput maturalne zabave.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]