Jeremija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Jeremija (od Michelangela)

Jeremija (יִרְמְיָהוּ Yirməyāhū) je prorok po kojem se zove jedna knjiga u Starom zavjetu. Judaističke, kršćanske i islamske tradicije smatraju da je on napisao i knjigu Tužaljki.

Prorok Jeremija živio je u Jeruzalemu prije 2600. godina. Rođen je oko 650.g pr.Kr. i počinje nastupati kao prorok oko 626.g pr. Kr. Djelovao je više od 50 godina, a umire u Egiptu ubrzo poslije zauzimanja Jeruzalema od strane Babilona 587.g pr. Kr.

Jeremijino vrijeme je bilo vrlo težak period u židovskoj povijesti. Bilo je samo pitanje vremena kada će Kraljevstvo Juda nestati kao država. 586. godine prije Krista Jeruzalem je osvojen i uništen a viša klasa je prognana i odvedena u Babilonsko ropstvo. Oko 130 godina prije sjeverno kraljevstvo Izrael osvojeno je od strane Asiraca, za koje se tvrdi da su bili okrutni ratni narod, i skoro svi članovi bogatih obitelji su odvedeni u ropstvo. Ovo vrijeme je označeno velikom duhovnim i moralnim padom. Jeremija je upozoravao narod, po Božjem zadatku, da se katastrofa približava. Nekad se Jeremija naziva i "plačućim prorokom", pošto je bio vrlo potrešen svim nedaćama koje su zadesile njegovu domovinu i njegov narod. Želio je između ostalog da se njegov narod ne klanja drugim bogovima.

Biblijska knjiga o Jeremiji je napisana poslije njegove smrti. Napisao ju je prorokov prijatelj Baruh, sin Nerijin, koji je po prorokovom nahođenju napisao proročanstva i pisma u periodu 626.-604. pr. Kr.


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Wikizvora
WikIzvor ima izvorni tekst na temu: Kategori:Jeremia
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Jeremija