Jessica Alba

Izvor: Wikipedija
Jessica Alba
Jessica Alba
Alba 2016. godine
Rodno ime Jessica Marie Alba
Rođenje 28. travnja 1981., Pomona, Kalifornija, SAD
Godine rada 1994. – danas
Suprug Cash Warren (2008. - danas)
Važnije uloge Max Guevara u Anđelu tame
Sue Storm u Fantastičnoj četvorki
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Jessica Marie Alba (Pomona, Kalifornija, 28. travnja 1981.), američka je filmska i TV glumica. Postala je poznata naslovnom ulogom u ZF TV-seriji Anđeo tame. Među zapaženije uloge svrstavaju se i one u filmovima Sin City te Fantastična četvorka.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Djetinjstvo i obitelj[uredi | uredi kôd]

Jessica Alba je rođena u Pomoni u Kaliforniji, u obitelji Catherine i Marka Albe. Albini roditelji su stupili u brak u tinejdžerskim godinama. Budući da se njena obitelj nekoliko puta selila, još se u djetinjstvu navikla na promjene. Već u petoj godini željela je postati glumica, a s nepunih 12 počela je uzimati satove glume. Njezin je brat Joshua Alba također glumac.

Filmska i televizijska karijera[uredi | uredi kôd]

Uskoro je pronašla agenta i 1994. godine dobila ulogu u filmu Camp Nowhere. Iako je trebala tumačiti sporedni lik, kad je djevojka koja je trebala tumačiti glavnu ulogu odustala, Jessica je uskočila na njeno mjesto.

Jessica Alba prima nagradu na Spike TV Awards

Alba se pojavila i u dvije nacionalne TV reklame za Nintendo i J.C. Penney kao dijete; kasnije je nastupala i u nekoliko nezavisnih filmova. Godine 1994. dobiva ulogu u Nickelodeonovoj dječjoj seriji Tajni svijet Alex Mack. Nakon te uloge, nastupala je u prve dvije sezone TV serije Flipper o istoimenom dupinu.

Godine 1998. pojavljuje se kao Melissa Hauer u prvoj sezoni kriminalističke serije Brooklyn South, a potom su uslijedile uloge u serijama Beverly Hills i The Love Boat: The Next Wave. Nakon što je maturirala, Alba pohađa satove glume kod glumca Williama H. Macyja i njegove supruge, također glumice Felicity Huffman.

Prvu veću filmsku ulogu Alba dobiva u tinejdžerskoj komediji Nikad se nisam poljubila, te kasnije u hororu Idle Hands. No, zasigurno je najslavnija po ulozi Max Guevare, genetičke super ratnice, u seriji Anđeo tame. Serija se emitirala dvije sezone. Od ostalih uloga, Jessica je u filmskom svijetu poznata i po filmovima Fantastična četvorka i Sin City.

Privatni život[uredi | uredi kôd]

Tijekom snimanja serije Anđeo tame, Alba je započela četverogodišnju romansu s kolegom iz serije, Michaelom Weatherlyjem. Premda ju je Weatherly zaprosio na njen 20-i rođendan, prekinuli su nakon 4 godine hodanja.[1]

Godine 2004. na snimanju filma Fantastična četvorka upoznaje producenta Casha Warrena (sina glumca Michaela Warrena). Nakon četiri godinje hodanja, u svibnju 2008. stupaju u brak, a nakon samo dva mjeseca dobivaju kćer Honor Marie.[1] Tri godine kasnije Jessica i Cash dobivaju kćer Haven Garner.

Godine 2011.Jessica Alba osniva vlastitu tvrtku Honest Company koja se bavi proizvodnjom dječjih pelena i dječje kozmetike. 2012. godine zbog svoje kompanije, Jessica je nominirana za najmoćniju ženu godine.

Alba je visoka 169 cm. Obožava kuhati, posebno enchilade i tortille, te voli Harley Davidson motore i golf, a dobra je prijateljica s Evom Longorijom Parker, Evom Mendes i Kate Hudson.[1] Imala je problema s astmom i anoreksijom.[1] Premda je meksičkog podrijetla, ne govori španjolski.[1]

Visoko je plasirana u većini neslužbenih anketa najljepših i najpoželjnijih žena. Godine 2009. časopis FHM svrstao ju je na 3. mjesto svojeg tradicionalnog izbora najseksi žena svijeta.[2]

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Filmske uloge[uredi | uredi kôd]

Godina Film Uloga Bilješke
1994. Camp Nowhere Gail filmski debut
1995. Venus Rising Eve
1999. P.U.N.K.S. Samantha Swoboda
Nikad se nisam poljubila Kirsten Liosis
Idle Hands Molly
2000. Paranoid Chloe
2003. Rječnik u krevetu Selima
Honey Honey Daniels Teen Choice nagrada
2005. Sin City Nancy Callahan MTV Movie nagrada
Fantastična četvorka Sue Storm nominacija za MTV Movie nagradu
Opasno plavetnilo Sam
2007. Fantastična četvorka: Dolazak srebrnog letača Sue Storm
The Ten Liz Anne Blazer
Sretno Chuck Cam Wexler
Budan Sam Lockwood
2008. Oko Sydney Wells
Meet Bill Lucy
Ljubavni guru Jane Bullard
2010. Dan zaljubljenih Morely Clarkson
The Killer Inside Me Joyce Lakeland
Machete agentica Sartana Rivera
An Invisible Sign Mona Gray

Televizijske uloge[uredi | uredi kôd]

Godina Film Uloga Bilješke
1994. Tajni svijet Alex Mack Jessica
1995.1997. Flipper Maya Graham
1996. ABC Afterschool Specials Christy
Chicago Hope Florie Hernandez
1998. The Love Boat: The Next Wave Layla
Beverly Hills, 90210 Leanne
Brooklyn South Melissa Hauer
2000.2002. Anđeo tame Max Guevara
2003. Jesam te! Jessica Alba
Mad TV Jessica Simpson
2009. U uredu Sophie

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e IMDb biografija
  2. FHM's 100 Sexiest Women In The World '09 The Top Ten. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. listopada 2009. Pristupljeno 23. studenoga 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Jessica Alba