Nintendo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nintendo.svg

Nintendo je ime japanske tvrtke koja se bavi proizvodnjom igraćih konzola, te izdavačkom djelatnosti kao: igraće karte, igre na ploči, video igre, animirani filmovi, stripovi. Ova tvrtka je osnovana 1889, i osnovna djelatnost je bila proizvodnja igraćih karata za japansku igru Hanafuda. Tek 1977. Nintendo razvija prvu konzolu, dok u 1980-tim Nintendo razvija arkadne video igre koje se igraju za novčiće ili žetone.

Proizvodi[uredi VE | uredi]

Donkey Kong

Arkadne igre[uredi VE | uredi]

Tvrtka Nintendo okušala se u proizvodnji arkadnih igara u ranim 1970-tim, kao pravac u svojem strateškom cilju da probije na tržište video igara koje su postale popularne u SAD. Nintendo još i danas proizvodi arkadne igre. Dio Nintendovih arkadnih igara:

Iscrpni popis igri nalazi se na: Dodatak:Popis nintendovih arkadnih igara

Game & Watch (Parachute)

Game & Watch[uredi VE | uredi]

Game & Watch ime je za niz dlanovnih igraćih konzola koje su izišle u ranim 1980-tim, koje su koristile ekran od monokromnog tekućeg kristala (LCD). Ove dlanovne igrice imale su samo jednu igru, i imale su jednodijelni ili dvodijelni zaslon u raznim veličinama: silver&gold, wide screen, multiscreen (dvodijelni zaslon), tabletop (stolovni), panorama, superscreen, crystal screen, micro vs system, miniclassics. Ove igre su bile popularne sve do izlaska dlanovne konzole Gameboy.

Zbog popularnosti ovih igara, kao i zbog pojave raznih emulatora za ove igre na PC, Mac, te na raznim dlanovnim računalima Nintendo je odlučio izbaciti osuvremenjenu inačicu pod imenom Game Boy.

Nintendo Wii

Igraće konzole[uredi VE | uredi]

Nintendo DS

Dlanovne igraće konzole[uredi VE | uredi]

NES

Softver[uredi VE | uredi]

Filmovi i crtani serijali[uredi VE | uredi]

Logo

amiibo[uredi VE | uredi]

Amiibo su figurice slične Skylandersima i Disney Infinity figuricama. Za razliku od Skylanders i Disney infinity igra, amiibo ne zahtjeva posebne uređaje koji čitaju podatke iz figurice jer je čitač smješten unutar konzole. U figurici se nalazi NFC (Near Field Communication) čip putem kojeg komunicira s konzolom. Osim figurica postoje i amiibo kartice (npr. one koje se koriste u "Animal Crossing: Happy Home Designer"). Prve figurice su se pojavile krajem 2014. uz Super Smash Bros. 4 kao komplet likova koji su u igri. Od onda uz svaku novu Nintendovu igru za 3DS, Wii U ili Switch izađe nekoliko novih amiibo figurica ili kartica. Figurice otključavaju novi sadržaj u igri poput DLC-a (Downloadable Content) na drugim konzolama i Steam-u. U početku su figurice bile rijetke, a kasnije se ustanovilo da je Nintendo namjerno uzrokovao nestašicu zbog veće potražnje (kasnije su to ponovili u 2016. s NES Classic Edition). Neki su to iskoristili za svoju dobit i prodavali te figurice po veoma visokim cijenama online.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


Desktop computer clipart - Yellow theme.svg Nedovršeni članak Nintendo koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.