Jezero Gemeri

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Jezero Gemeri
Lake Gemeri.svg
Lokacija Etiopija
Koordinate 11°29′″N 41°37′″E / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /Koordinate: 11°29′″N 41°37′″E / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /
Zapremina 600 km³
Najveća dubina 0,50 5 m
Nadmorska visina 339 m
Najveća širina km
Najveća dužina 15 km
Vrsta jezera protočno
Pritoci Avaš
Ulijeva se u Avaš Jezero Afambo, Jezero Bario
Države Flag of Ethiopia.svg Etiopija

Gemeri (amharski: Gemeri Hāyḳ starije ime Odumi, je slano jezero na sjeveroistoku Etiopije u regiji Afar. Jezero Gemeri je prvo u nizu od 6 većih slanih jezera (i 20 manjih) kojima završava tok rijeke Avaš koja na svom kraju uvire u Jezero Abe u Danakilskoj pustinji na granici Etiopije i Džibutija.

Zemljopisne osobine[uredi VE | uredi]

Jezero je udaljeno oko 400 km sjeveroistočno od Adis Abebe i oko 240 km sjeverozapadno od regionalnog središta Harara. Najveći grad u njegovoj blizini je Asaita, upravno središte zone 1.

Jezero je dugo od 15 do 40 km i široko 5 do 28 km, a površina mu varira od 6000 do 72. 000 km² , ovisno o količini oborina. [1] Leži na visini 339, i ima maksimalnu dubinu od 0, 5 - 5 metara. Gemeri zajedno s nizvodnim jezerima; Afambo, Bario, Laitali, Gargori tvori močvaru koja se produžava do Jezera Aba.

Jezero napaja rijeka Avaš koja na nekih 26 km uzvodno od jezera kod mjesta Asaita ima deltu i razdvaja se u dva osnovna kanala, jedan kanal(sjeverni) teče ravno u smjeru istoka, te se potom ponovno razdvaja u dva kanala koja uviru na zapadne obale jezera. Jugoistočni kanal, teče u smjeru jugoistokaistoka do vulkana Dama Ali, tu mjenja smjer i teče na istok, nešto niže od jezera Bario ponovno se spaja sa sjevernim kanalom, zatim se kod mjesta Arissa razdvaja u deltu i uvire u jezero Abe.

Uz istočnu obalu jezera podiže se poput zida stjenovita planina visoka 1.358 m.

Po jezeru raste šaš i tipično močvarno bilje, uz jezero žive krokodili, nilski konj i bradavičaste svinje, i ostale uobičajene vrste močvara; zmije, mali sisavci i puno vodenih ptica.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. http://ramsar.wetlands.org/Portals/15/ETHIOPIA.pdf Gemeri Lake/Swamp Complex ramsar.wetlands.org/Portals/15/ETHIOPIA